Nöje Film Metro Music

Filmrecension: The dressmaker

I "The dressmaker" spelar Kate Winslet skräddaren Tilly som återvänder till sin barndomsby för att ta reda på sanningen om varför hon tvingades i exil. Pressbild.
I "The dressmaker" spelar Kate Winslet skräddaren Tilly som återvänder till sin barndomsby för att ta reda på sanningen om varför hon tvingades i exil. Pressbild.

Bisarr buskis och finstämt drama blandas obekymrat i "The dressmaker", där Kate Winslet spelar en skräddare som återvänder till sin barndomsby. Resultatet är oavbrutet underhållande.

Det är ingen slump att så många filmer utspelar sig på skolåterträffar. Vi är många som har fantiserat om att möta forna plågoandar som en vackrare, smartare och roligare upplaga av vårt bräckliga barndomsjag. Att få komma hem som någon annan.

Och ingen gör detta med mera stil och finess än Tilly Dunnage. Utbildad av Madame Vionnet i 1950-talets Paris är hon en skräddare i världsklass, men bär på smärtsamma minnen från sin uppväxt på den australiska landsbygden. Så en kväll står hon plötsligt på tågstationen i byhålan Dungatar, rättar till den utsökta couturedräkten och muttrar "jag är tillbaka, era jävlar".

För 25 år sedan förvisades Tilly från Dungatar till en internatskola i Melbourne efter att ha anklagats för mordet på en jämnårig pojke. Hennes egna minnen är fragmentariska; nu hoppas hon på att få reda på vad som egentligen hände, och få upprättelse. Men hon blir snart varse att det illasinnade byskvallret fortfarande dikterar livet i Dungatar. Så väcks en törst efter hämnd – spektakulär och sinnlig hämnd.

"The dressmaker" bygger på Rosalie Hams debutroman och är en färgstark blandning av drama och komedi, med omväxlande stora och små gester. Här finns finstämd romantik, i mötet mellan Tilly och barndomsvännen Ted (Liam Hemsworth), och bisarra buskis-skildringar av de excentriska byborna. I en lätt parodiskt scen får Tilly byns fotbollslag att förlora sans och balans när hon trippar omkring vid avbytarbänken i lågt skuren klänning. I andra ögonblick skär hennes smärta rakt igenom filmduken.

Filmen kränger och krånglar men är oavbrutet underhållande, och aldrig förutsägbar. Kate Winslet briljerar i huvudrollen, särskilt i scenerna med Tillys senila mamma – spelad med absolut skärpa och noll fåfänga av Judy Davis.

Bortom galenskaperna och innanför de tjusiga klänningarna finns ett bultande, blödande hjärta. "The dressmaker" är en film om att göra entré och sorti på egna villkor, om rätten att själva få välja vilka vi vill vara.

Nonstop Entertainment
Tilly (Kate Winslet) ställer till med rabalder när hon dyker upp på en fotbollsmatch i fodralklänning, i byhålan Dungatar. Hugo Weaving spelar stadens polis, som drömmer om att få klä sig i kvinnokläder. Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset