Nöje Film

Filmrecension: The man who knew infinity

Dev Patel som Srinavasa Ramanujan. Pressbild.
Dev Patel som Srinavasa Ramanujan. Pressbild.

Veklighetens unga mattegeni Ramanujan hade det tydligen inte särskilt lätt under sin tid i England, som gästforskare hos den stelbente professor Hardy. Men "The man who knew infinity" kastar ett vackert skimmer över något som mest känns som en artig kollegial relation.

Den filmatiserande berättelsen om verklighetens Srinavasa Ramanujan, ett ungt och fattigt matematisk geni utan formell utbildning, sorterar in sig själv i samma låda som "The king’s speech" och "Imitation game": Löst historietolkande filmer som får engelsmännens stelhet och kyliga skepsis mot människor som är annorlunda att verka charmig och pittoresk.

Dev Patel ("Slumdog Millionaire") spelar huvudrollen som det indiska underbarnet med stor bravur. Han har ett sällsynt utseende som är både nyfiket ungt och tröttsamt erfaret på samma gång. Att se honom rita upp enorma matematiska formler från till synes ingenstans är naturligtvis lagom abstrakt för gemene man i publiken, denna recensent inkluderad, men nog framgår det att Ramanujan är exceptionellt begåvad. Något som också står klart när han blir inbjuden till Trinity College i Cambridge, under professor Hardy (Jeremy Irons) försyn.

Hardy är oklanderligt klädd och fantastiskt korrekt, som ett eko från Irons paradroll som Charles Ryder i tv-serien "En förlorad värld". Trots att han är medveten om att han har ett äkta geni i sin närhet, som dessutom är där som hans gäst, behandlar han honom styvmoderligt för hans egen skull, i någon slags engelsk stelhetstradition.

Efter ett tag mjuknar Hardy inför den unga gossen med de stora ögonen och vänskapen mellan dem växer, om än med försiktighet. Men priset är högt för den unga indiern, något Hardy och hans gelikar inte alls verkar förstå. De verkar anse att en publikation vid Trinity är en absolut ynnest, det finaste man kan vara med om.

Verklighetens Ramanujuan led tydligen helvetes alla kval under sin tid i England. Visserligen gjorde han också enorma matematiska framsteg, och har kommit att räknas till en av matematikens allra största hjärnor. Men vägen dit kantades av svårigheter som, igen, framställs som nästan lite gulliga. Laga vegetarisk mat över den öppna brasan eftersom engelsmännen envisas med att äta korv och bacon. Hosta kraftigt invirad i en filt medan man feberstint skriver ned revolutionerande formler.

Trots att det är den unge indiern som är filmens huvudroll faller fokus på Hardy, detta är hans berättelse. Och kanske är det problemet – hans syn på framgång och vänskap lär skilja sig en del från Ramanujans.

Richard Blanshard
Hardy ( Jeremy Irons) and Ramanujan (Dev Patel). Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset