Nöje Film

Filmrecension: The neon demon

Elle Fanning spelar den oskuldsfulla 16-åringen Jesse, som klättrar i rekordfart på karriärstegen i Los Angeles modevärld. Pressbild.
Elle Fanning spelar den oskuldsfulla 16-åringen Jesse, som klättrar i rekordfart på karriärstegen i Los Angeles modevärld. Pressbild.

Regissören Nicolas Winding Refn kikar in bakom kulisserna på Los Angeles modescen och hittar... Ja, vad då? "The neon demon" ger inte uttryck för mycket mer än den ytlighet som modevärlden präglas av.

Att Nicolas Winding Refn älskar att skapa reaktioner är ingen nyhet. När hans senaste film "The neon demon" väckte burop på filmfestivalen i Cannes i våras tog den danske filmskaparen det hela med gott mod. Men har filmen något att säga bortom provokationerna?

Winding Refn är en bildmanipulatör av rang, och etablerar stämningen i "The neon demon" med hjälp av starka färger, tablåliknande iscensättningar och fantastiska elektroniska musikslingor av Cliff Martinez. När han sedan introducerar två av filmens nyckelfigurer, makeupartisten Ruby (en knivskarp Jena Malone) och det 16-åriga modelöftet Jesse (Elle Fanning), är det i en miljö som utstrålar allt annat än värme. Även om Ruby snabbt tar den oerfarna skönheten under sina vingar, förstår alla – utom Jesse – att här erbjuds inga tjänster utan krav på motprestation.

Det är svårt att inte förföras av Winding Refn och hans filmfotograf Natasha Braiers modemagasinsbilder. Men om man vill säga något om modevärldens ytlighet och dess oförtröttliga jakt på evig ungdom måste det till mer än detta. Winding Refn väljer att, efter att två tredjedelar av filmen ägnats åt visuell magi och stolpig dialog, krydda med ond bråd död, nekrofili och kannibalism.

Vändningen kommer som en fultackling från sidan och mynnar ut i en kladdig final som närmast får ses som en tondöv hyllning till skräckgrevinnan Elizabet Báthory – hon som enligt legenden slaktade unga skönheter och badade i deras blod för att bevara sin skönhet. Det blir lika skrattretande som äckelframkallande.

Här finns potentiellt fantastiska instick, som ett bisarrt formexperiment där Jesses transformation från oskuldsfull flicka till självmedveten modell skildras på en catwalk, eller en modeplåtning som skickligt fångar maktförhållandet mellan fotograf och modell. Men om Winding Refn vill säga något insiktsfullt om modevärlden, misslyckas han.

Scanbox Entertainment
Makeupartisten Ruby (Jena Malone) fattar tycke för Jesse och guidar henne in i Los Angeles hetaste modecirklar. Men bakom hennes vänskap döljer sig hemligheter. Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset