Nöje Film

Filmrecension: The purge: Election year

"The purge är som Halloween för vuxna", är en av replikerna. Pressbild.
"The purge är som Halloween för vuxna", är en av replikerna. Pressbild.

James De Monacos skräckfilmsserie "The purge" är tillbaka, nu med presidentvalstema som extra tvist. I övrigt är det precis lika blodigt och förutsägbart som tidigare.

Den första "The purge"-filmen kom 2013. Uppföljaren "The purge: Anarchy" året efter. Nu är det alltså dags för "The purge: Election year. Historien kretsar som vanligt kring den tolvtimmarsperiod då kriminalitet är tillåtet och alla får dödas. Ett tillfälle att "rena och rensa" som det styrande partiet Den nya unionens fäder, NFA, uttrycker det.

Huvudperson är polisen Leo Barnes (Frank Grillo), bekant från förra filmen, som nu blivit livvakt åt politikern Charlie Roan (Elizabeth Mitchell). Roan har förlorat hela sin familj under en "Purge"-natt för 18 år sedan och kandiderar till presidentposten med löftet om att avskaffa den årliga dödsriten.

Makthavarna i NFA tänker naturligtvis inte låta henne vinna utan tar till det fulaste knep de kan komma på för att besegra sin motståndare. Med hjälp av lejda legoknektar och förrädare i vaktstyrkan tvingar de ut presidentkandidaten och hennes livvakt på gatorna i Washington där de blir fritt villebråd under årets "The purge".

Upplägget påminner om dystopin "Hunger games", men filmens motorsågar och Halloween-masker ger tydliga blinkningar åt blodigare filmer som "Motorsågsmassakern" och "Alla helgons blodiga natt". Dramatiken byggs upp med handhållen kamera, snabba klipp och tuff musik.

Att de samvetslösa skurkarna i NFA har ett namn som låter snarlikt vapenförespråkarna NRA (National Rifle Association) är naturligtvis ingen tillfällighet, men med tanke på att allt våldsförhärligande i filmen så är det svårt att ta den politiska satiren på allvar.

Att leva sig in i huvudpersonerna Charlie och Leo engagemang mot den morbida sedvänjan är desto lättare. Frågan är varför det dröjt hela tre filmer innan någon börjar protestera? Spänningen blir också en aning lidande av att det är ganska lätt att gissa hur det hela ska sluta.

Den stora förtjänsten med "The purge: Election year" är att det troligen är den sista filmen i serien.

Universal Pictures
Livvakten Leo Barnes (Frank Grillo) och presidentkandidaten Charlie Roan (Elizabeth Mitchell) tvingas ut på gatorna under "The purge". Pressbild.