Nöje Film

Filmrecension: The revenant

Leonardo DiCaprio kämpar för överlevnad, och en Oscar, i det stenhårda dramat "The revenant". Pressbild.
Leonardo DiCaprio kämpar för överlevnad, och en Oscar, i det stenhårda dramat "The revenant". Pressbild.

Mötet med en björn förändrar allt för pionjären Hugh Glass. Kanske även för Leonardo DiCaprio, som skildrar kampen för överlevnad såsom endast en skådespelare på jakt efter en Oscar kan. I slutändan är dock alltihop mer imponerande än engagerande.

"Så länge du kan andas, andas". Leonardo DiCaprios rollfigur Hugh Glass omfamnar sin skadade son i en av filmens få ömsinta scener. Att hålla hårt fast vid livet är ett starkt tema i den här berättelsen. Det får inte minst Hugh Glass själv erfara när elementen går emot honom på de mest hårdföra vis.

Han guidar en expedition på jakt efter skinn i 1820-talets USA. Gruppen av vita män rör sig på den mycket fientligt inställda indianstammen Rees marker. I en fenomenal inledande sekvens följer ett angrepp som är så rått realistiskt att man nästan känner kallsvetten, blodet och smutsen när dödliga pilar börjar vina i ett majestätiskt orkestrerat kaos. Kameran (hanterad av den skicklige Emmanuel Lubezki) är hetsigt klaustrofobisk och leder genom hela filmen publiken ned i iskallt vatten, uppför ogästvänliga berg och påminner oss om den bräckliga andedräktens betydelse när den kryper riktigt nära den ofta till synes döde Glass. Han blir olägligt nog anfallen av en björn och så svårt skadad att han till slut överges av sina kompanjoner. Men han fortsätter att andas och återvänder från dödens klor, gång på gång, i jakt på hämnd.

"The revenant" är onekligen en imponerande film, gjord med muskler. Ändå är det något som har gått snett för Iñárritu. Ur gravallvaret föds ofrivillig komik och banala slutsatser om hämndens natur. Det blir aldrig underhållande på "Birdman"-nivå eller lika känslomässigt engagerande som i "Biutiful".

Nå, det sägs ju att hämnd är en rätt som bäst serveras kall. Varför inte rå, kan man också tillägga efter att ha sett Leonardo DiCaprio desperat tugga sig igenom diverse djur. Man kan räkna hans repliker på ena handens blodiga knoge och han har väl aldrig varit mer utsatt. Det är av dylikt stoff som Oscarsdrömmar vävs och blir han inte belönad den här gången är det nog dags för honom att ge upp.

20th century fox
Leonardi DiCaprio har inte många repliker. Men han övertygar ändå i "The revenant". Pressbild.