Nöje Film

Filmrecension: The Snow White chronicles: The huntsman – Winter's war

Chris Hemsworth repriserar sin roll som jägaren Eric i den andra filmen om den elaka drottningen Ravenna och hennes magiska spegel. Den här gången har han den skickliga krigaren Sara (Jessica Chastain) vid sin sida. Pressbild.
Chris Hemsworth repriserar sin roll som jägaren Eric i den andra filmen om den elaka drottningen Ravenna och hennes magiska spegel. Den här gången har han den skickliga krigaren Sara (Jessica Chastain) vid sin sida. Pressbild.

"The Snow White chronicles: The huntsman – Winter's war" försöker knyta an till sin populära filmföregångare "Snow White and the huntsman". Det är att koka soppa på en spik.

Jag var inte överförtjust i Rupert Sanders "Snow White and the huntsman" när den kom, men det fanns guldkorn i den som sannerligen saknas i den här uppföljaren. Eller, uppföljare – det är lite luddigt när "The Snow White chronicles: The huntsman – Winter's war" egentligen utspelar sig.

Berättelsen tar i alla fall avstamp i ett "före". Den elaka drottningen Ravenna (Charlize Theron) lever sid vid sida med sin yngre syster Freya (Emily Blunt). Den senare verkar vara ett relativt hyggligt regentämne – tills tragedin slårt till och det hon älskar rycks ifrån henne. Freyas magiska krafter blossar nu upp och hon förvandlas till något som bäst beskrivs som en ondskefull version av "Frost"-Elsa. Hon skapar ett eget rike där hon utbildar bortrövade barn till elitsoldater, "huntsmen".

I den förra filmen fick man veta att Snövits jägare, Eric (Chris Hemsworth), plågades av ett tragiskt förflutet där han mist sin hustru, Sara. Här får man veta mer om den historien. Tyvärr är det mindre spännande att följa denna duos kamp för kärlek, än att se en uträknad prinsessa gå till krig mot en drottning med magiska krafter, vilket var vad "Snow White and the huntsman" handlade om.

Cedric Nicolas-Troyan (som långfilmsdebuterar här som regissör) har också stora problem med att knöla sig runt det faktum att titelns huvudperson Snövit (förtjänstfullt spelad av Kristen Stewart i den första filmen) här mer eller mindre skrivits ut ur berättelsen.

Viss njutningspotential ger Chris Hemsworth, på stenhård charmoffensiv, och Emily Blunt, som trollar fram oväntade nyanser hos sin frostiga ishäxa. Dessvärre räcker varken deras enskilda prestationer, eller Nicolas-Troyans talang för det visuella, till för att skaka liv i den här trötta uppföljaren. Och när Charlize Theron i filmen får möjlighet att återuppliva sin onda drottning känns det bara som att gnugga ytterligare salt i såren.

Universal Pictures
När den elaka drottningen Ravennas yngre syster, Freya (Emily Blunt), får kännedom om var den magiska spegeln finns, lämnar hon sitt kalla rike för att lägga beslag på den. Pressbild.