Nöje Film

Filmrecension: Trumbo

Skvallerjournalisten Hedda Hopper (Helen Mirren) var känd för sina slående hattar och sin förföljelse av kommunister. En av dem som drabbades var manusförfattaren Dalton Trumbo (Bryan Cranston). Pressbild.
Skvallerjournalisten Hedda Hopper (Helen Mirren) var känd för sina slående hattar och sin förföljelse av kommunister. En av dem som drabbades var manusförfattaren Dalton Trumbo (Bryan Cranston). Pressbild.

I den underhållande dramakomedin "Trumbo" skildras ett mörkt kapitel i USA:s historia. Bryan Cranston spelar en manusförfattare som hamnade ute i kylan på grund av sina politiska åsikter.

"Är du eller har du någonsin varit kommunist?". Det var frågan som ställdes till manusförfattaren Dalton Trumbo i oktober 1947, när han förhördes av den amerikanska kongressens utskott om "oamerikansk verksamhet". Kalla kriget-paranoian gjorde alla kommunister till misstänkta Sovjetspioner, och var de dessutom filmarbetare var faran ännu större: de kunde ju smyga in dolda, oamerikanska budskap i sina actionäventyr och romantiska komedier.

Trumbo vägrade redogöra för sin politiska tillhörighet – eftersom själva frågan stred mot konstitutionen – men fina ord om åsiktsfrihet bet inte på panelen. Han hamnade först i fängelse och sedan med 150 kollegor på Hollywoods svarta lista, och det dröjde 13 år innan hans namn åter syntes i förtexterna till en film.

Av detta dystra tema har regissören Jay Roach och manusförfattaren John McNamara gjort en oväntat munter film. Bryan Cranston ("Breaking bad") spelar Dalton Trumbo med superb slagfärdighet, en rikemansradikal med en vass replik för varje tillfälle – men också stingslig och med otaliga laster (sprit, tabletter, heldagar i badkaret).

Han får sällskap av ett myller av intressanta biroller. Helen Mirren är utsökt diabolisk som skvallerkolumnisten Hedda Hopper, kommunistjägarnas främsta härförare. Michael Stuhlbarg fångar komplexiteten hos filmstjärnan Edward G Robinson – en hårding framför kameran men privat en älskansvärd kulturmjukis

Här finns också mycket godis för ögonen, med välfångad tidsanda. Aldrig har det sena 50-talets estetik skildrats så perfekt som med bilden av Kirk Douglas (en porträttlik insats av nyzeeländaren Dean O'Gorman) i gul, flätstickad tenniströja.

"Trumbo" är en välspelad, snygg och oupphörligen underhållande film, som handlar lika mycket om Dalton Trumbos förmåga att överlista den svarta listan (han lyckades knipa två Oscar under pseudonym) som om den orättvisa som drabbade honom och hans likar. Och i en tid då demokratiska system återigen urholkas – nu genom övervakning, drönarattacker och förföljelser av visselblåsare – känns filmen om Trumbos öde obehagligt aktuell.

Scanbox
Bryan Cranston och Diane Lane spelar Dalton Trumbo och hans hustru Cleo, som båda drabbades hårt av efterkrigstidens kommunistparanoia. Pressbild.