Nöje Film

Filmrecension: Warcraft: The beginning

Orchhövdingen Durotan (Toby Kebbell) vänder sig emot att orch-mästaren Gul'dan (Daniel Wu) använder sig av så kallad fel-magi för att erövra människornas värld. Pressbild.
Orchhövdingen Durotan (Toby Kebbell) vänder sig emot att orch-mästaren Gul'dan (Daniel Wu) använder sig av så kallad fel-magi för att erövra människornas värld. Pressbild.

Av alla filmgenrer så lär kategorin "spel som blir film" samla några av de sämsta alstren. Men "Warcraft: The beginning" visar sig vara förvånansvärt underhållande.

Det är lika bra att erkänna direkt: jag har ingen relation alls till "Warcraft"-spelen och kände mig föga upphetsad när nyheten om att mjukvaruföretaget Blizzards enorma spelsuccé äntligen (det har varit på tapeten under många år) skulle bli film. Trailern gjorde knappast saken bättre.

Men i händerna på den begåvade regissören Duncan Jones ("Moon", Source code") fungerar detta bisarra fantasyäventyr oväntat bra. Jones, uppenbarligen en stor beundrare och kännare av Warcrafts universum, plockar ihop något som måste vara oerhört komplicerat att filma, till en hanterbar berättelse om lojalitet, familj, moral och makt. Det vill säga nämnare som många av oss kan relatera till, Warcraft-älskare eller ej.

I centrum av berättelsen finns orch-hövdingen Durotan (Toby Kebbell), vars stam, liksom resten av orch-släktet, hotas av undergång. Med hjälp av orch-shamanen Gul'dans (Daniel Wu) magi passerar deras starkaste krigare in i människovärlden Azeroth via en portal. Där ska de bana väg för resten av orch-horden efter att ha byggt en ny portal. Men människosläktet, med krigaren Anduin Lothar (Tracvis Fimmel), kung Llane (Dominic Cooper) och magikerna Medivh (Ben Foster) och Khadgar (Ben Schnetzer) i spetsen, tänker inte låta människosläktet utplånas.

Berättelsen är, som så ofta i fantasygenren, både invecklad och fånig, men Jones ger stort utrymme åt rollfigurerna och deras personliga drivkrafter. Det ger avtryck på berättelsen. Särskilt engagerande är Durotans inre kamp, när han börjar tvivla på Gul'dans motiv.

Visuellt är det hela riktigt imponerande, när man väl kommer över det initiala motståndet man känner inför gigantiska orcher och andra övernaturliga varelser på stor duk (tacka Peter Jacksons "Hobbit"-filmer för det). Jag gissar att "Warcraft"-fans hittar en hel del att mysa över här, som går andra förbi. Att filmens slut bäddar för en uppföljare är uppenbart. Om Duncan Jones är med på tåget har en sådan alla förutsättningar att lyckas.

Universal Pictures International
Anduin Lothar (Travis Fimmel) och halvorchen Garona (Paula Patton) får känslor för varandra i "Warcraft: The beginning". Pressbild.