Sport

Fin OS-golfbana passar svenskarna

Katarina Vangdal, golfens förbundskapten, på OS-banan i Rio de Janeiro.
Katarina Vangdal, golfens förbundskapten, på OS-banan i Rio de Janeiro.

Många har hört om OS-golfbanan, få har sett den.Katarina Vangdal, golfens förbundskapten, tillhör en av de lyckliga.– Den är fantastisk, säger hon.

Vangdal är just nu i Rio de Janeiro med en förhoppning att "sno åt sig" så mycket information som möjligt av sommarens OS-spelplats.

Och det blev bingo.

Tillsammans med en greenkeeper åkte hon runt, fick se samtliga 18 hål av den helt nybyggda banan och även få information om hur det är tänkt att den ska spelas.

– Min spontana reaktion är att den passar Anna (Nordqvist) och Henrik (Stenson) jättebra. Den vill utmana spelaren att tänka till, den kommer gynna bra järnspelare, och helt enkelt bra spelare, säger hon.

Linksbana i skotsk stil

Golfbanan är en klassisk linksbana, det vill säga den typ av kustbana som finns på de brittiska öarna med kulliga fairways och greener.

Dessutom med liknande väder som i Skottland.

– Ja, det kommer kunna vara ordentligt blåsigt när OS spelas, så den är byggd för en viss vindriktning. Det finns egentligen ingen ruff, utan snarare avrinningsytor. Typisk linkskaraktär, säger Vangdal.

– Banan är i fantastiskt fint skick. Jag hade hört så mycket rykten innan, men nu på plats måste jag säga att jag är positivt överraskad.

Ingen spelare kommer få prova banan förrän inspelsvarven under OS, förutom fyra damspelare och fyra herrspelare som ska genomföra en testtävling i mars.

Det finns stora förhoppningar om att Anna Nordqvist är en av dem.

– Det vore otroligt mycket värt, och jag vet att hon är en av dem som borde vara aktuell.

Tuff avslutning

Rent golfnördsmässigt kan nämnas att spelarna troligen inte kommer försöka nå in på två slag på par 5-hålen, då det är viktigare att ligga på rätt ställe på green än bara på green. Däremot finns några korta par 4-hål.

Dessutom avslutas banan med fyra riktigt tuffa hål, varav 18:e är en par 5:a.

– Det lär bli särspel om medaljerna, och då pratas det om att man ska spela 16–17–18. Det vore en fantastik avslutning. Jag är supernöjd med det jag har fått se, säger hon.