Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Finalen ett trendbrott för Frankrike

Frankrike har hittat rätt igen.
Frankrike har hittat rätt igen.

Frankrikes EM-final har skapat glädje i hemlandet.

Och för spelarna är det ett tydligt tecken att landslaget är på rätt väg efter fyra mindre bra mästerskap.

– Det var en lite kris för fransk fotboll men nu har vi rest oss, säger Hugo Lloris inför mötet med Portugal.

Allt började i Tyskland. Efter finalförlusten mot Italien i VM 2006 fick Frankrike inte längre till det under mästerskap. EM 2008 och VM 2010 var över redan vid gruppspelets avslutande match.

I EM 2012 och VM 2014 gick lite bättre men slutade ändå med besvikelse då Frankrike förlorade kvartsfinalerna mot Spanien respektive Tyskland.

Det är först i hemma-EM som Frankrike har fått spelet, samarbetet att stämma – och då har även resultaten gått landslagets väg.

"Lyckats resa oss"

– Steg för steg har vi lyckats resa oss och det är mycket tack vare hårt arbete från förbundet, ledare och spelare, säger målvakten Hugo Lloris.

– Men sådant här tar lång tid. Det går inte över en natt.

Enligt Lloris beror vändningen mycket på inställningen och attityden som just nu finns i spelartruppen.

– Nu har vi rätt riktning och det är för att alla gör sin grej. Alla kämpar för lagets bästa och de som inte har fått spela ser till att pusha oss andra under träningar och i omklädningsrummet. Sådant är viktigt, säger han.

Nu vill Frankrike avsluta EM-slutspelet på bäst sätt: finalseger mot Portugal.

Vill se leenden

– Det här är en möjlighet som vi måste ta vara på. Vi ska se till att ge allt så att vi inte kan ångra något när vi kliver av planen, säger Hugo Lloris.

– Jag kan inte vänta på att få spela matchen och visa den franska publiken att vi kämpar för allt. Vi vill verkligen få dem att le, säger försvararen Bacary Sagna, som även ser en finalsegern som något positivt för den franska befolkningen efter terrordåden i Paris i fjol.

– Givetvis har det varit ett enormt lidande, men vi känner också nu att vi har hela folket bakom oss i den glädje vi delar. EM ger franska folket chans att fly från allt det hemska. Det finns en styrka i fotbollen som kan förena.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset