Sport

Finalklar Bahta lovar tuffare lopp

Sveriges Meraf Bahta på damernas 1 500 meter semifinal på Olympiastadion i Rio under sommar-OS.
Sveriges Meraf Bahta på damernas 1 500 meter semifinal på Olympiastadion i Rio under sommar-OS.

Klar för final på 1 500 meter, trots för snäll löpning. Nu lovar Meraf Bahta en mer respektlös inställning i finalen.– Jag har redan övat lite på träning, säger hon.

Meraf Bahta sprang ett försiktigt försökslopp härom dagen, med vetskap om att hennes form skulle räcka till att springa förbi ett par konkurrenter mot slutet. I semifinalen gick hon ut betydligt tuffare – men ändå inte tufft nog, erkänner hon efteråt. Hon fick någon knuff, men valde att inte knuffa tillbaka och tappade lite mark på slutvarvet.

Till slut räckte svenskans starka spurt dock till en relativt säker finalplats, som femma i semifinalen på tiden 4.06,41.

– Ett bra lopp hela vägen. Jag hängde på de andra bra, men jag tappade lite med 500 kvar, säger hon.

– Men jag var lugn, jag bara räknade hur många det var före mig och höll mig koncentrerad hela vägen.

"Lite feg"

Däremot, fortsätter Hällelöparen, duger det inte att lägga sig lite längre bak i fältet om det ska finnas minsta chans på en medalj. Meraf Bahta skrattar gott åt sig själv, men lovar bättring.

– Man måste veta också i sig själv att man är stark och duktig, man ska inte bara respektera andra, säger hon.

– Jag ska inte tappa eller sänka farten, jag måste springa hela vägen. Jag måste fram, jag är lite feg så jag måste våga.

Isolerad hos kaptenen

Kanske kan tjuvträningen med landslagkamraten Lovisa Lindh, 800-meterslöpare, hjälpa. Både 800 och 1 500 meter är tuffa distanser, där det ofta blir närkontakt mellan löparna.

– Jag har ju lite respekt för dem, så jag vill inte knuffa eller något. Men i finalen kommer jag inte att respektera dem, utan bara pusha, säger Bahta bestämt.

– Jag började med Lovisa på träningen faktiskt. Lovisa är lite starkare på att knuffa, jag är lite svag. Men det var bara lite skoj.

Meraf Bahta hade lite förkylningskänningar i samband med försöken och har varit isolerad från de andra aktiva i landslaget. Men helt själv har hon inte behövt bo. I stället öppnade förbundskaptenen Karin Torneklint sin dörr – och flyttade själv ut i vardagsrummet i lägenheten i OS-byn.

Bahta har två EM-medaljer på 5 000 meter, men valde att satsa på sin andra gren till OS. Fältet är öppnare och vägen till en eventuell medalj lite enklare – om man bortser från knuffarna då.

– Jag hoppas på en bra placering och har en liten dröm om medalj. Jag hoppas att jag kan hänga på, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset