Nyheter Sverige

Finansman blev historisk mördare

Två personer hittades döda i resterna av den nerbrunna stugan på Hökensås. Varken brand- eller dödsorsak gick att fastställa. Arkivbild.
Två personer hittades döda i resterna av den nerbrunna stugan på Hökensås. Varken brand- eller dödsorsak gick att fastställa. Arkivbild.

Han skulle förvalta andras pengar, men använde dem själv i stället. När klienter ville ha pengar tillbaka blev de mördade. Kapitalförvaltaren Zoran Radovanovic har skrivit in sig i svensk kriminalhistoria.

Göta hovrätt kommer i sin dom till samma slutsats som Jönköpings tingsrätt. Zoran Radovanovic, 52, döms till livstids fängelse för två dubbelmord med tillhörande mordbränder, och grova bedrägerier på nästan sex miljoner kronor.

Det är 20 år sedan någon dömdes för fyra mord i Sverige. Både Stureplansmorden och Mattias Flinks dödsskjutningar ägde rum 1995. Att någon döms för dubbelmord vid två olika tillfällen är så vitt känt unikt.

Blodspår på kofot

Radovanovic har erkänt allt utom det ena dubbelmordet och branden, i en sommarstuga på Hökensås. Där har varken brand- eller dödsorsak kunnat fastställas, vilket varit ett huvudargument för 52-åringen och hans advokat Leif Silbersky.

Men blod från det mördade paret hittades på Radovanovics kofot, och han har medgett att han besökte dem innan branden startade.

Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att dubbelmorden var planerade och hade ekonomiska motiv. Radovanovic var personlig bekant med paren och hade placerat pengar åt dem utomlands – pengar som paren sagt att de ville ha tillbaka. Samtidigt hade 52-åringens egen ekonomi blivit ansträngd.

Kan överklagas

Leif Silbersky är inte överraskad av hovrättens dom.

– När det gäller juridik är jag numera inte förvånad över någonting, säger advokaten.

Han ska nu fundera på om en överklagan till Högsta domstolen kan tänkas ändra domen.

Radovanovic kan i praktiken ha fällts av att branden han anlade vid det andra dubbelmordet, i Norrahammar, slocknade efter ett tag. Om villan brunnit ner helt, hade bevisläget där blivit mer likt det på Hökensås. Nu ledde fynden i Norrahammar i stället till en mordutredning.

Björn Larsson Rosvall/TT
Zoran Radovanovic och hans advokat Leif Silbersky under rättegången i Jönköpings tingsrätt i höstas.