Sport Sport-topp

Finland förlorade VM-finalen

Guldjubel.
Guldjubel.

Efter ha imponerat under hela VM-turneringen verkade den finländska energin tagit slut precis när den behövdes som mest.Kanada vann VM-finalen med 2–0.– Vi var inte bra nog i dag. Jag vet inte vad som gick fel, sade Patrik Laine till TV4.

Finland, som slog ut hemmanationen Ryssland i semifinalen efter briljanta insatser av bland andra Sebastian Aho och Patrik Laine, såg inte riktigt att känna igen i finalen.

Förutom ett bra tryck i den kanadensiska zonen i början av matchen skapade de förvånansvärt svårt få målchanser och fick, till exempel, bara iväg fyra skott på mål i mittperioden.

Istället var det storstjärnan Connor McDavid – dittills mållös i turneringen – som kunde fixa guldet åt Kanada.

Edmontonforwarden bröt in framför mål och lyckades, trots trängseln framför Mikko Koskinen i målet, flippa upp pucken i nättaket.

– Vi fick första målet och fortsatte därifrån. Vi visste att vi måste vara bättre mot Finland nu än vad vi var i gruppspelet. Grym känsla just nu, sade Taylor Hall till TV4.

Därefter drog kanadensarna på sig ett par utvisningar, utan att finländarna lyckades få in pucken i mål.

I slutperioden hade man trott på en stor finländsk forcering, men kanadensarna checkade högt, finländarna blev stillastående och det var först när Finland spelade sex mot fem i slutminuten som det blev lite dramatiskt.

Taylor Hall – som i och med segern tagit sitt andra raka VM-guld – igen:

– Det var en tuff turnering. Vi kommer hit för att vinna, och det här var ett riktigt bra tröstpris om man ser till hur säsongen där hemma, sade Taylor Hall till TV4.

Matt Duchene slog sedan in 2–0-målet i tom kasse i slutsekunden.

– När vi träffades så visste vi att vi har ett lag som skulle kunna vinna det här. Vi är den bästa hockeynationen i världen och i dag visade vi det, sade Matt Duchene till TV4.

VM-guldet är Kanadas andra raka medan finalförlusten är Finlands åttonde på tio spelade finaler.

Notervärt i övrigt var att Finlands Patrik Laine röstades fram till turneringens mest värdefulle spelare och att Kanadas lagkapten Corey Perry blev den 27:e spelaren i historien som tagit den åtråvärda trippeln: OS-guld, Stanley Cup och VM-guld.

Laine var, förstås, dock inte särskilt glad efteråt.

– Kanada var bättre än oss. Det är bara besvikelse just nu. Vi ville verkligen vinna, men det var inte vår dag i dag, sade Laine.