Sport Sport-topp

Finland krossade rysk gulddröm

Sebastian Aho gratuleras av Mikael Granlund och Esa Lindell efter det första av hans två mål.
Sebastian Aho gratuleras av Mikael Granlund och Esa Lindell efter det första av hans två mål.

Finland gjorde det igen – förstörde den ryska hockeyfesten.För tredje mästerskapet i rad på rysk mark blev de finska lejonen hemmanationens öde. Finland vann med 3–1 och är klart för söndagens VM-final där Kanada står för motståndet

Ryssarna inledde inte oväntat i ett virvlande tempo inför en euforisk hemmapublik och 1–0 lät inte vänta på sig. Matchuret hade inte hunnit fram till tre minuter när Sergej Sjirokov rakade in en retur från Finlands målvakt Mikko Koskinen. Finland såg handlingsförlamat ut inledningsvis, men spelarna repade mod efter den första ryska anstormningen och jobbade sig in i matchen. Rysslands målvakt Sergej Bobrovski tvingades till flera högklassiga räddningar i slutet av första perioden.

Aho gånger två

I den andra perioden tvingades Bobrovski kapitulera tre gånger när Finland vände underläget till ledning med 3–1. Detta efter två mål i powerplay av 18-årige Sebastian Aho och ett mål av Jussi Jokinen.

– Vi har ett bra lag och vi offrar oss för varandra. Och vi har en väldigt bra målvakt, sade Sebastian Aho till TV4 efter matchen.

Alexander Ovetjkin, Pavel Datsiuk och de andra ryska storstjärnorna kom ingenstans mot ett disciplinerat och hårt jobbande finländskt försvar. Finland höll undan i en mållös slutperiod mot ett allt mer frustrerat hemmalag.

Finland har blivit en mardrömsmotståndare för det ryska laget och har nu förstört hemmafesten på rysk mark tre mästerskap i rad. I VM 2007 vann Finland i semifinalen och i Sotji-OS 2014 krossade finländarna de ryska gulddrömmarna redan i kvartsfinalen.

Historien upprepade sig och i stället för en emotsedd drömfinal mot Kanada får det ryska laget rikta in sig på bronsmatch mot USA.

Finlands gulddrömmar lever däremot. Senaste VM-guldet togs 2011 då Sverige besegrades i finalen.

Kanada i final igen

Nu väntar ett Kanada som tog ledningen med 2–0 i den första perioden mot USA i den andra semifinalen och sedan slog av på takten. Det straffade sig.

USA vände underläget till ledning med 3–2 innan kanadensarna verkade inse allvaret. Derrick Bressard kvitterade i slutet av andra perioden och backen Ryan Ellis dundrade in 4–3 i början av den tredje. Därefter tog USA över igen och radade upp chanser, men Cam Talbot i den kanadensiska kassen släppte inte in någon mer puck.

Kanada har därmed chansen att försvara världsmästartiteln från förra året, då Ryssland besegrades i finalen i Prag.