Sport

Finland nära skräll i Bryssel

Finlands Kasper Hämaläinen (till höger) gjorde mål på Belgien.
Finlands Kasper Hämaläinen (till höger) gjorde mål på Belgien.

Finland var utbollat och nedtryckt – men ändå bara minuter från en storskräll mot EM-favoriten Belgien.1–1 i Bryssel ger också Sverige hopp om ett mänskligt Belgien i EM.

Hemmalaget öste på med otaliga smörpass och instick från mittfältsstjärnorna Kevin De Bruyne och Eden Hazard. Men Finland stod emot och var på vippen att ge Hasse Backe hans första seger som blåvit förbundskapten.

– Vi spelade väldigt ödmjukt i dag. Vi stod lågt. Vi försökte stänga de där ytorna där Hazard och De Bruyne vill röra sig och det fungerade i stora drag bra. Jag tycker att vårt försvarsspel var positivt. Vi är definitivt på rätt väg. Jag gillar Hasses idéer, säger lagkapten Tim Sparv efter det oavgjorda vänskapsmötet i Bryssel.

"Lite jävligt"

Finlands mål kom mitt i den belgiska dominansen då förre djurgårdaren Kasper Hämäläinen plötsligt fick fritt läge att raka in 1–0 från nära håll framför Thibaut Courtois.

Länge såg det sedan ut som om världs-61:an Finland till och med skulle vinna mot världstvåan Belgien. Ända till Romelu Lukaku bröstade in 1–1 i 89:e minuten.

– Det är klart att det harmar lite att vi inte får en 1–0-seger för det hade varit stort för finsk fotboll att vinna mot en världsnation som Belgien, även om det bara är en träningsmatch, säger Sparv.

– Det är klart att det var lite jävligt, men belgarna hade så många chanser så det var ändå ganska rättvist, konstaterar lagkamraten Roman Eremenko.

Möter Norge

Finlands förbundskapten Hasse Backe talade på förhand om att han har försökt sätta en svensk touch på det finländska försvarsspelet. Om det stämmer får måhända hans belgiske kollega Marc Wilmots något att fundera på inför EM där Belgien ställs mot Sverige i den tredje och sista gruppspelsmatchen den 22 juni.

Wilmots får dock en ny chans att söka efter lösningar mot nordiskt försvarsspel när Norge på söndag står för motståndet i Belgiens sista träningsmatch inför EM.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset