Sport

Finske stjärnan kunde ha spelat för Sverige

Han är född i Älvkarleby i norra Uppland och har svenskt medborgarskap.Men finländske stjärnan Jesse Puljujärvi drömmer enbart om att sänka Sverige. Att spela för blågult finns inte:– Jag kommer att bära den finländska landslagströjan för alltid, säger han.

JVM:s hetaste spelare – han toppar poängligan med 15 poäng (5+10) – är så finsk man kan bli.

Åtminstone språkmässigt.

När några svenska journalister stoppar Puljujärvi efter träningen för en intervju, skakar han på huvudet och låter förstå att han behöver översättningshjälp.

Då rycker lagkamraten Vili Saarijärvi in. Det blir några underhållande minuter där vi ställer frågor på engelska och Saarijärvi översätter.

Då och då skrattar de när de resonerar på finska.

Pappa Jari bodde 30 år i Sverige och Jesse Puljujärvi föddes och bodde sina fyra första år i Älvkarleby innan de flyttade hem.

– Men mamma (Tuula) och pappa pratade inte så bra svenska, så jag lärde mig inte, säger han.

Puljujärvi är den hetaste spelaren i den hetaste kedjan. Tillsammans med Sebastian Aho (4+8) och Patrik Laine (6+5) har trion stått för fantastiska 38 poäng och burit det finska laget.

– Jag gillar att spela med de killarna, allt fungerar spelmässigt så det är bara att fortsätta så, säger Puljujärvi och får frågan vad han tror om den heta semifinalen:

– Det blir en tuff match, Sverige är ett bra lag. Men vi spelar här inne i Hartwall och har alla fans på vår sida. Det kommer att bli en häftig kväll.