Sport

Fischers insidertips om Tyskland

Fotbollslandslagets mittback Nilla Fischer hoppas att Sverige ska bryta förlusttrenden mot Tyskland i fredagens OS-final.
Fotbollslandslagets mittback Nilla Fischer hoppas att Sverige ska bryta förlusttrenden mot Tyskland i fredagens OS-final.

Sverige har nio raka förluster mot Tyskland i de stora mästerskapen. Kanske kan Nilla Fischers insidertips till slut bryta trenden.– Det skulle vara så jäkla skönt att komma hem till Wolfsburg med en guldmedalj, säger mittbacken.

Den starka defensiven har tagit Sverige till OS-final via straffsegrar mot både USA och Brasilien.

Frågan är om samma taktik kan knäcka Tyskland, ett lag som Sverige bara slagit två gånger på tolv försök i OS, VM och EM?

– Ja, 120 minuter och straffar, så tar vi dem, skämtar Nilla Fischer.

– Men, visst, defensiven har gett väldigt bra resultat. Så det kanske lutar åt det hållet, vi får se vad chefen säger.

"Extrem killerinstinkt"

Den svenska försvarsklippan har nära kännedom om de flesta av motståndarna som väntar på Maracanã på fredag. Fischer är lagkamrat med flera av de tyska startspelarna i Wolfsburg, bland dem anfallaren Alexandra Popp och målvakten Almuth Schult, och möter de flesta av de andra i det tyska ligaspelet.

– Alexandra Popp sticker ju ut lite med sin extrema killerinstinkt och sitt huvudspel, säger Fischer.

– Som mot andra spelare som är starka i boxen gäller det att stoppa hennes löpningar innan hon får upp farten.

Fischer varnar också för Bayern München-stjärnan Melanie Behringer, som gjort fyra mål hittills i turneringen och förra Malmö-spelaren Anja Mittag.

TT: Vad säger du om er målvakt?

– Jag har inte sett henne spela här. Men det är en fysisk och stor målvakt och när hon spelar som bäst är hon väldigt bra i luftrummet. Men också bra på närspel och reaktionssnabb.

– Det är en målvakt som inte har den största rutinen. Vi får försöka stressa henne så mycket som möjligt, men det är egentligen samma som mot alla andra målvakter.

Fördel Sverige?

Sverige har inte slagit Tyskland i ett mästerskap på över tjugo år. Senast blev det förlust med 1–4 i åttondelsfinalen på VM i Kanada fjol. Men, som förbundskapten Pia Sundhage påpekar, har de svenska fotbollsdamerna redan sprängt flera gränser genom segrarna mot USA och Brasilien och en historisk första OS-final.

– Ingenting är lätt, men däremot så är det möjligt. Och vi kan anspela på revanschlusta. Senast var det VM, och det var ingen bra match, säger hon.

– Men skillnaden från den matchen är våra resor. Vi glider omkring här, några har bara haft återhämtningsträning, medan tyskarna får flytta från en plats till en annan. Det var tvärtom i Ottawa. Det är till vår fördel.

Över tjugo år sedan senaste svenska vinsten. Nilla Fischer hoppas att det är dags igen på fredag.

Om inte annat för att kunna skryta i omklädningsrummet i klubblaget.

– Det skulle vara så jäkla skönt att komma hem till Wolfsburg med en guldmedalj. I så fall ska jag aldrig ta av mig den.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset