Nyheter Ekonomi Världen

Fiskar efter brittiskt EU-utträde

Steven Ruddy åker ut med sin fiskebåt. "Jag kommer förmodligen att slänga tillbaka mer fisk än vad jag får behålla" spår han inför dagens fisketur och skyller på EU:s gemensamma fiskepolitik och dess kvoter.
Steven Ruddy åker ut med sin fiskebåt. "Jag kommer förmodligen att slänga tillbaka mer fisk än vad jag får behålla" spår han inför dagens fisketur och skyller på EU:s gemensamma fiskepolitik och dess kvoter.

Vattnet ligger blankt i hamnstaden Portsmouth, men här är känslorna kring det brittiska EU-medlemskapet desto stormigare. Precis som majoriteten av landets fiskare tänker Steven Ruddy rösta för ett EU-utträde i veckans folkomröstning.

– Varför? Jag slänger tillbaka mer fisk än vad jag får behålla. Sakta men säkert håller jag på att bli helt utblottad, säger 60-åriga Steven Ruddy till TT:s utsända medan han gör båten Extosea redo för en tur.

Arbetsveckan inleddes med regn och kraftiga vindar som tvingade Portsmouths omkring 40 heltidsfiskare att stanna i hamnen. I dag är det desto glesare bland båtarna som ligger förtöjda strax intill fiskmarknaden Viviers, som säljer deras fångst vidare.

Kritik mot överreglering

– Vi har förlorat så mycket på grund av EU:s regler. Det är bara restriktioner och överreglering, säger 73-årige Eric McCleod, före detta fiskare som numera har klivit i land för att chefa över familjeföretaget Viviers.

En majoritet av de drygt 11 000 fiskarna i Storbritannien vänder sig mot EU:s gemensamma fiskepolitik, som bestämmer hur mycket fiskarna får fiska och varje lands kvot. Kritiker menar att det ödelagt det brittiska fisket och kräver tillbaka kontrollen över landets fiskevatten. Andra framhåller att EU-reglerna hjälpt fiskenivåerna att återhämta sig och enligt premiärminister David Cameron har fiskeindustrin vänt upp igen de senaste fem åren.

– Har den? Det är då ingenting som vi har märkt av här. Det skulle väl vara att fisken har blivit dyrare då, muttrar Eric McCleod och håller upp dagens upplaga av lokaltidningen där hans företag annonserar för att rösta emot EU-medlemskapet.

– Vi protesterade mot att gå med i EU redan 1973. Ingenting har förändrats.

Men finns det verkligen ingenting positivt med den gemensamma fiskepolitiken, som är tänkt att skydda de europeiska fiskarnas intressen? McCleod tänker länge innan han svarar.

– Det finns väl några små poänger, som storleksgränser på småfisk. Men det är marginellt. Vi skulle vilja ha det som Norge, de har inga problem att sälja sin fisk.

"Katastrof längs kusten"

Fiskhandlaren Matt Tyrell har varit i branschen i 26 år och beskriver den nuvarande situationen längs kusten som katastrofal.

– Det har bara gått utför. Skulle vi inte ha några kvoter skulle det finnas fler fiskar på marknaden. Då skulle det bli billigare för kunderna och fiskarna skulle kunna få bättre löner, säger han.

Alla 33 anställda hos Viviers kommer att rösta för ett EU-utträde på torsdag. Kanske handlar det om Eric McCleods smittande engagemang och osvikliga övertalningsförmåga. Men enligt 27-åriga Becky Munday är många också oroliga över att förlora sina jobb om det fortsätter att gå dåligt för den brittiska fiskeindustrin.

– Jag vill inte bli arbetslös. Och så vill jag ha förändring. Det är helt galet hur mycket vi betalar till EU jämfört med vad vi får tillbaka, säger hon.

Sofia Eriksson/TT
Fiskaren Steven Ruddy från kuststaden Portsmouth har inte mycket till övers för EU. "Sakta men säkert håller jag på att bli helt barskrapad" säger han.
Sofia Eriksson/TT
På Viviers fiskmarknad i Portsmouth är det ingen hemlighet vad man tycker om det brittiska EU-medlemskapet.
Sofia Eriksson/TT
Fiskmarknaden Viviers tar ställning mot EU i en annons i Portsmouths lokaltidning.
Sofia Eriksson/TT
Eric McLeod är chef för fiskmarknaden Viviers i Portsmouth. "Vi har förlorat så mycket på grund av EU:s regler" säger han.
Sofia Eriksson/TT
Fiskhandlaren Matt Tyrrell har arbetat i den brittiska fiskbranschen i 26 år. Han kommer att rösta för att landet ska lämna EU i torsdagens folkomröstning.
Sofia Eriksson/TT
Majoriteten av de brittiska fiskarna kommer att rösta emot ett EU-medlemskap i folkomröstningen. Så även här i Portsmouth.
Sofia Eriksson/TT
Alla anställda som TT träffar på Viviers fiskmarknad i kuststaden Portsmouth säger att de tänker rösta för ett EU-utträde.
Sofia Eriksson/TT
27-åriga Becky Mundy vill ha förändring, och hoppas på att en majoritet av britterna ställer sig på lämna-sidan i folkomröstningen om EU-medlemskapet.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset