Sport

"Fjäder i hatten att hålla nollan"

Mikael Tellqvist höll nollan när Djurgården vann med 3–0 borta mot Malmö.
Mikael Tellqvist höll nollan när Djurgården vann med 3–0 borta mot Malmö.

Han blev utbytt i sin senaste SHL-match.Nu höll målvaktsveteranen Mikael Tellqvist, 36, nollan när Djurgården vann med 3–0 borta mot Malmö.– Det är alltid en fjäder i hatten att hålla nollan, säger Tellqvist.

Efter att ha släppt in fyra puckar på knappt 22 minuter hemma mot Örebro för ett par veckor sedan blev Djurgårdsmålvakten Mikael Tellqvist utbytt.

Efter två matcher i båset var 36-åringen tillbaka mellan stolparna och svarade med att spika igen inför 8 126 åskådare i Malmö Arena.

"Stärker självförtroendet"

– Jag brukar inte hålla nollan så mycket. Det brukar vara Mantas (Armalis) som står för dem. Det stärker självförtroendet, speciellt som jag blev utbytt i förra matchen, säger Mikael Tellqvist efter sin 13:e SHL-match denna säsong.

Djurgården trivs mot Malmö. Segern var Stockholmslaget tredje på lika många försök och redan på lördagen kan det bli en ny trepoängare när lagen möts på Hovet.

– Det är kul att Malmö är i SHL, det är ett bra lag och de förtjänar det. Det är alltid kul när storstäderna spelar mot varandra. Det blir en extra rivalitet. Det behövs för SHL.

Djurgården har fortsatt häng på en kvartsfinalplats. Efter 35 omgångar är tabellsjuan en poäng bakom sexan Brynäs på 58 poäng.

– Vi vill till slutspel och gärna direkt. Vi vet att det är många som tycker att det är jobbigt att möta oss, så där får vi se vad som händer, säger målvakten.

Djurgården var effektivt i powerplay mot Malmö. Inom loppet av två minuter, i början av mittenakten, smällde gästerna in två mål i numerära överlägen. Markus Ljungh satte 1–0 och Tomi Sallinen svarade för 2–0-målet.

Tellqvist lyfter dock fram spelet i boxplay som nyckeln till 3–0-segern – Djurgården dödade fyra utvisningar.

– Först och främst är det boxplay-spelet som dödar matchen för oss. Man blir stärkt av det. Folk blockar skott och man ger inte Malmö lägen. Det är mest skott utifrån, säger Tellqvist.

"Viktiga räddningar"

I mitten av slutperioden svarade Tellqvist för en viktig räddning på Andreas Thuressons avslut. I stället för en Malmöreducering kunde Djurgården ställa om och Marcus Sörensen fastställa segern till 3–0.

– Där försvinner energin. Vi orkar inte skapa något tryck. Jag tycker att Tellqvist gör viktiga räddningar i viktiga lägen av matchen, säger Andreas Hadelöv, assisterande Malmötränare.