Sport

Fjärde raka SM-guldet för Södertälje

Jubel i Södertälje Kings sedan SM-guldet fixats.
Jubel i Södertälje Kings sedan SM-guldet fixats.

Fjärde raka segern i finalserien mot Norrköping Dolphins gav fjärde raka SM-guldet.Södertälje Kings är överlägset bäst i Sverige – igen.– En otrolig känsla. Vi har kämpat så hårt, sade matchvinnaren Skyler Bowlin.

Spelare har kommit och gått i Södertälje de senaste säsongerna. Coachen Vedran Bosnic har stått för kontinuiteten och varit arkitekten bakom mästarbygge efter mästarbygge.

Frågan är om inte årets guldlag är det starkaste hittills.

När säsongen kunde summeras i Norrköping på torsdagskvällen talade i alla fall siffrorna sitt tydliga språk: Hela 38 segrar. Bara 4 förluster. 4–0 i matcher i finalen. Södertäljes basketkungar sitter säkrare på tronen än någonsin tidigare.

– Vår styrka är hur hårt vi jobbar och hur hårt vi förbereder oss. Vi är tävlingsmänniskor och vill hela tiden mer, det så det här laget jobbar, sade Skyler Bowlin.

Bowlin avgjorde

Den amerikanske guarden kom till Södertälje inför den här säsongen, för att ersätta fjolårets finalhjälte John Roberson. Med facit i hand lär ingen i kringelstaden ha några synpunkter på hur Skyler Bowlin löste uppgiften. Det var han som ledde laget till fjärde raka SM-guldet, inte minst när allt avgjordes i Stadium Arena.

Bowlin sköt 21 poäng – varav nio under matchens två sista minuter – och hans trepoängare fram till 58–53 var knocken som Norrköping aldrig reste sig ifrån.

– Det är ett skott som jag förmodligen har skjutit 10 000 gånger den här säsongen, och tack och lov gick det i den här gången, sade finalseriens mest värdefulla spelare innan han stämde in i lagkamraternas sånger om SM-guld.

Vedran Bosnic börjar bli en van mästare. Den här gången sträckte coachen jublande upp fyra fingrar till de hundratals Södertäljefans som hyllade laget på läktarna.

Försvaret en nyckel

Hans Södertälje har lagt mycket av grunden till de senaste årens basketdynasti genom att ha landets bästa försvarsspel. Den här säsongen till och med mer än tidigare – motståndarna i ligan och slutspelet har i snitt gjort färre än 70 poäng i matcherna mot Södertälje.

När guldet säkrades blev segersiffrorna till slut 63–60.

– Vi har haft många nya spelare i år, men vi har utvecklat vår basket. Vi har spelat väldigt bra som lag och varit bra på att läsa hur de andra lagen spelar mot oss, och sedan har vi försökt skada dem, sade Bosnic.

– Det är en fantastisk grupp och jag är så stolt över att vara coach för de här spelarna.

TT: Är det här det bästa Södertäljelag du coachat?

– Det är svårt att säga och inte rättvist att jämföra. Men det har kanske varit en mer fantastisk säsong än tidigare, vi var bra i Europa och hade ett otroligt "record" i Sverige, sade bosniern, som sin vana trogen planerade att vara discjockey på guldfesten.

Där fanns flera anledningar att fira. Senast ett lag lyckades vinna fyra guld var när Alvik tog hem titeln under åren 1974–77.