Nyheter Världen

Fläsktvång väcker debatt i Danmark

Ett beslut i den danska kommunen Randers om att tvinga kommunala institutioner att ha fläskkött på menyn väcker debatt. Arkivbild.
Ett beslut i den danska kommunen Randers om att tvinga kommunala institutioner att ha fläskkött på menyn väcker debatt. Arkivbild.

En dansk kommuns beslut att tvinga förskolor att erbjuda fläskkött på menyn har väckt nationell debatt och fått ögonbryn att höjas även i utlandet.

I veckan röstade kommunstyrelsen i Randers på Jylland med knapp majoritet igenom förslaget från Dansk Folkeparti (DF), sedan konservative Venstre gett stöd. Framöver ska det vara obligatoriskt för kommunala institutioner, som skolor, att servera fläsk.

Syftet är att bevara och främja dansk matkultur. DF:s talesperson Martin Henriksen har, rörande förslaget, skrivit på sin facebooksida att partiet arbetar mot att "islamiska regler och missförstådda hänsyn ska diktera vad danska barn äter".

Förslaget slår dock fast att ingen ska tvingas äta något "som strider mot ens uppfattning eller religion".

Flera internationella medier har uppmärksammat beslutet som också väckt intensiv debatt i Danmark under rubriken "frikadellgate". Kritiken rör bland annat att det är direkt riktat mot muslimer.

– Det borde vara upp till varje enskild institution vilken mat de ska servera och inget politikerna ska lägga sig i, säger en invånare i Randers till danska TV2, enligt Sveriges Radio Ekot.

Frågan om fläsk på skolmenyer har sedan tidigare varit laddad i Danmark sedan några skolor slopat det, vilket setts som en eftergift till muslimer.