Nyheter Världen

Flankstöd utan garantier för Cameron

Den brittiske premiärministern David Cameron, till vänster, hälsas välkommen av EU-parlamentets talman Martin Schulz.
Den brittiske premiärministern David Cameron, till vänster, hälsas välkommen av EU-parlamentets talman Martin Schulz.

Storbritannien får flankstöd men inga garantier av EU-parlamentets tyngsta partigrupper i förhandlingarna om landets fortsatta relation till EU.En uppgörelse väntar vid veckans toppmöte i Bryssel – men om det räcker för att hålla landet kvar i EU är långt ifrån säkert.

Premiärminister David Cameron slutspurtar för att övertyga sina kollegor och andra intressenter om nyttan med de förändringar han vill se vad gäller det brittiska EU-medlemskapet.

Efter en kväll i Paris i måndags mötte han EU-parlamentets tyngsta partigrupper – kristdemokratiskt konservativa EPP, socialdemokratiska S&D och liberala Alde – i Bryssel på tisdagen.

Efteråt lovade talman Martin Schulz att göra sitt bästa för att hjälpa Cameron med att få igenom de förändringar som är på gång.

– Jag gav premiärministern en klar signal om att vi kommer att vara så konstruktiva som möjligt, sade tyske socialdemokraten Schulz.

Inga garantier

Det innebär dock inte att Cameron helt säkert kan räkna med att EU-parlamentet ska kunna snabbehandla de ändringar som sannolikt måste göras i lagstiftningen.

– Ingen regering kan komma till parlamentet och säga: "Det här är vårt förslag, kan ni garantera ett resultat?" Det är inte möjligt i en demokrati, betonade Schulz.

Stalltipset i Bryssel är att EU:s stats- och regeringschefer kommer att enas med Cameron om en uppgörelse någon gång under natten mot fredag. Frågan är bara om det räcker för Camerons hopp om att trots allt vara kvar i unionen.

Ingen "plan B"

Redan från och med fredag hoppas de av hans egna ministrar som är emot ett fortsatt medlemskap att få börja kampanja för ett utträde. Om en uppgörelse blir klar den här veckan antas Cameron snabbt utlysta folkomröstningen till att hållas redan den 23 juni – dagen före midsommarafton.

I Bryssel på tisdagen mötte Cameron även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som fortfarande hoppas på ett brittiskt ja till EU.

– Vi har ingen plan B. Vi har en plan A: Storbritannien ska stanna i EU som en konstruktiv och aktiv medlem, sade Juncker inför mötet med Cameron.

Yves Herman/AP/TT
Cameron under mötet med Schulz och gruppledare i EU-parlamentet i Bryssel.
Michel Euler/AP/TT
Cameron och Frankrikes president François Hollande möttes i Paris under måndagen.