Nyheter Sverige

Fler åskoväder att vänta i Sverige

Vi kan vänta oss fler åskoväder i Sverige i framtiden, enligt klimatforskare Erik Kjellström. Arkivbild.
Vi kan vänta oss fler åskoväder i Sverige i framtiden, enligt klimatforskare Erik Kjellström. Arkivbild.

I helgen slog blixten ned på flera håll i Europa och ledde till dödsfall och allvarliga skador. Åskovädren kommer att bli fler också i Sverige, spår klimatforskaren Erik Kjellström.

Det åskoväder som i helgen drabbade stora delar av Europa, där en person dödades och flera skadades i blixtnedslag, är inte på väg till Sverige, försäkrar Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI. Här är vädret för tillfället normalt för denna tid på året.

Men på sikt kommer Sverige att drabbas av mer nederbörd, fler översvämningar och åskväder till följd av den globala uppvärmningen, enligt Erik Kjellström, klimatforskare vid SMHI.

Antalet dygn med åska varierar på olika håll i landet. Flest är de i de inre delarna av Halland med ett 20-tal dygn åska per år. Mest sällsynta är åskovädren längst upp i landets fjällkedja som har omkring fem dygns åska per år.

Årsmedeltemperaturen i Sverige har ökat med en grad sedan åren 1961– 1990, den referensperiod som SMHI använder sig av. Och varmare kommer det att bli, spår Erik Kjellström.

– Vi befinner oss i en klimatförändring och har släppt ut så mycket koldioxid så även om vi tvärt slutar med utsläppen i dag kommer klimatförändringarna att pågå i flera decennier, säger han.