Nyheter Världen

Fler asylsökande väntas över Sundet

KASTRUP 2016-05-09
KASTRUP 2016-05-09

Med sommarvärmen väntas flyktingarnas väg till havs – över Öresund till Sverige – bli allt vanligare.En kapsejsad flotte med fyra personer utanför ön Saltholm kan vara starten för en ökad flyktingström över sundet.

Gummibåtar som guppar i Öresund – vattnet mellan Skåne och Själland – är verkligen inget som möter den som blickar ut över det gnistrande sundet. Men polisen i Skåne säger sig ha indikationer på att det kan bli vanligare med flyktingar som försöker ta sjövägen för att söka asyl.

– Man ska akta sig för att säga något som man inte har hundraprocentigt belägg för. Men från flera håll har vi fått indikationer på att det kan vara så att man ligger i startgroparna, för att kunna transportera folk över vatten, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Färre vägar

Med hjälp av flygplan och fartyg övervakas Öresund av Kustbevakningen. Än så länge har varken Kustbevakningen eller polisen behövt hantera särskilt många ärenden med flyktingar på sundet.

– Vi måste fortsatt vara beredda på att folk kan välja sjövägen i mindre båtar. Men vi ska vara försiktiga med att dra för höga växlar av ett enstaka fall, säger Mattias Lindholm, kommunikatör vid Kustbevakningen.

Han syftar på händelsen vid danska ön Saltholm i måndags – dykare, räddningsbåtar och en helikopter deltog i ett stort räddningspådrag eftersom fyra människor låg i vattnet, efter ett misslyckat försök att ta sig till Sverige med målet att söka asyl.

– När man stänger vissa vägar så tittar man på alternativ. Det som låg långt ner på listan tidigare blir mer intressant när man skruvat åt vägen via till exempel Öresundsbron, säger Leif Fransson, operativt ansvarig för gränspolisen i syd, till TT.

"Inget paradigmskifte"

En utveckling att vara observant på, säger inrikesminister Anders Ygeman (S). Han tror inte att flyktingbåtar i Öresund blir ett stort problem, men konstaterar samtidigt att ett somrigt och soligt Öresund med många fritidsbåtar ökar möjligheterna att inte bli upptäckt.

– Men jag tror inte att vi ser ett stort paradigmskifte framför oss.

Hittills har vi inte sett tecken på att flyktingar söker sig till Sverige sjövägen, betonar han.

– De senaste dagarna tror jag inte att det kom en enda flykting mellan Turkiet och Grekland. Däremot kommer direktomfördelade flyktingar med flyg från Turkiet till olika EU-länder. Så den europeiska lösningen minskar trycket på Sveriges gränser.

Polisens indikationer bekymrar Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell:

– Hela regeringens hantering av migrationspolitiken har präglats av senfärdighet. Om nu polisen ser att det finns indikationer på detta så förtjänar det att tas på ett stort allvar.

Kräver resurser

Att upprätta bevakning i de många småbåtshamnarna skulle kräva otroligt mycket resurser, förklarar Leif Fransson.

– Många punkter ska bevakas, det finns få gränskontrollanter och dygnet har många timmar. Det blir stickprovsvarianter.

För den som lyckas hålla sig borta från Kustbevakningen till havs är det alltså inte omöjligt att slippa möta polisen i en svensk småbåtshamn.