Sport

Fler avstängningar – men överfallen kvar

SHL:s sportchef Johan Hemlin.
SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Antalet avstängningar för tacklingar mot huvudet har mer än fyrdubblats i SHL den här säsongen.Ändå syns inget slut på problemet.– Så fort en spelare blir skadad är det beklagligt, men det finns ingen "quick fix", säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Den senaste i raden som råkade illa ut var Modoforwarden Peter Öberg.

Han knockades i lördags av en ful tackling mot huvudet från HV-backen Chris Campoli och har ådragit sig en hjärnskakning.

Enligt allehanda.se är det hans sjätte i karriären som därmed kan vara i fara. För Campoli väntar nu tio matchers avstängning, varav tre omvandlas till böter.

25 avstängningar

SHL och Svenska ishockeyförbundet skärpte straffen och bedömningarna mot huvudtacklingar inför säsongen.

Hittills den här säsongen har 29 spelare i SHL stängts av för tackling mot huvudet. Motsvarande siffra för samma period i fjol var sju, visar en jämförelse som TT gjort.

– Jag känner att vi prioriterar arbetet med spelarnas säkerhet. Det har vi inlett och det kommer vi att fortsätta med. Åtgärderna på kort sikt är situationsrummet där vi följer upp situationerna, att disciplinnämnden dömer hårdare och att vi har ökat samtalen med spelare, ledare och sportchefer. Men det här är ett arbete på lång sikt, säger Hemlin.

TT: Är det ni gör tillräckligt?

– Det får vi se. Jag vill göra bokslut först när säsongen är över. Jag har ett antal telefonmöten med lagkaptener den här veckan, vi har ett möte med sportcheferna i februari, vi jobbar parallellt med domarna och situationsrummet. Arbetet går på högtryck bakom kulisserna.

Krav på löneavdrag

TT: Vad känner du kring Campolis tackling mot Öberg?

– Det måste få gå via disciplinnämnden, det blir fel om jag uttalar mig i enskilda situationer. Tråkigt svar, men så är det, säger Hemlin.

Hjärnskakningsexperten, professor Yelverton Tegner – tidigare klubbläkare i Luleå – var inför säsongen kritisk till att spelarna får lön under avstängning. I takt med de många huvudtacklingarna under säsongen har fler röster höjts för Tegners uppfattning.

TT: Skulle det kunna få ned antalet huvudtacklingar?

– Det är helt omöjligt att svara på, vi har höga böter och hårda avstängningar så straffen är mer kraftfulla i dag. Jag tror fortfarande på ökad medvetenhet, utbildning och en ökad respekt är oerhört viktigt. Sedan får vi se om vi ska skruva ytterligare på straffen, säger Hemlin.