Nyheter Sverige

Fler fåglar döda i salmonella

Under februari- mars har 23 småfåglar, varav många domherrar, dött i salmonella. /Arkiv
Under februari- mars har 23 småfåglar, varav många domherrar, dött i salmonella. /Arkiv

Ett tjugotal småfåglar över hela landet har dött av salmonella de senaste två månaderna.

Det visar rapporter som kommit in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Mest handlar det om domherrar, men också gråsiskor, grönfinkar och talgoxar.

– Bakterien finns normalt i fågelpopulationen och bryter ut under vissa omständigheter, som nu under senvintern när småfåglarna är som svagast, säger Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär vid SVA, till TT.

I fjol fick SVA inte in ett enda salmonellafall bland fåglar. Även om rapporteringen är slumpmässig och beroende av allmänheten, råder Henrik Uhlhorn till försiktighet vid fågelmatning.

– Smitta kan lätt spridas när många fåglar samlas på en liten yta, som ett fågelbord. Därför bör fågelborden utformas så att fåglarna inte kan kliva runt i maten och förorena den med sin avföring. Tvätta händerna när du har fyllt på mat eller gjort rent vid fågelbordet. Använd handskar om du hanterar sjuka eller döda fåglar, råder Uhlhorn.

Fåglar som är sjuka sitter ofta uppburrade under fågelborden. Något som gör dem till lätta byten för rovdjur och katter, som i sin tur kan få smittan. Salmonellabakterier kan även smitta och orsaka sjukdom hos människor, påpekar han.