Nyheter Sverige Sverige-topp

Fler illegala vapenverkstäder hittas

Start- och gaspistoler smugglas in i landet och görs om vid vapenfabriker till vapen som kan döda. Arkivbild.
Start- och gaspistoler smugglas in i landet och görs om vid vapenfabriker till vapen som kan döda. Arkivbild.

En ny typ av vapenverksamhet har vuxit fram i Sverige. De senaste åren har allt fler start- och gaspistoler smugglats in i landet och gjorts om till vapen som kan döda, skriver Svenska Dagbladet.

Gas- och startpistoler, som är lätta att få tag i och gjorda för att avfyra lösa skott, byggs om vid hemliga vapenverkstäder runt om i Sverige till vapen för att döda eller skada. Sedan 2014 har ett tiotal vapenverkstäder upptäckts, enligt Tullverket.

Dessutom har mer än var tionde skarpt handeldvapen som polisen eller Tullverket beslagtagit de senaste åren varit en konverterad start- eller gaspistol. I snitt upptäcks minst tio skjutningar per år med ett sådant vapen, men det sker sannolikt fler, enligt Nationellt forensiskt centrum (NFC).

Förra året dömdes ett antal personer vid Halmstads tingsrätt för grova vapenbrott och smuggling. En vapenverkstad hittades i samband med att en av huvudmännen greps.

Vapenverksamheten med gas- och startpistoler är svår att komma åt. I Sverige krävs licens men i andra länder i EU ser lagstiftningen annorlunda ut.

– De här vapnen säljs på postorder och görs om i verkstäder i Sverige. Vi har fri rörlighet för varor och tjänster i unionen så det här är en utmaning, säger Karl Hertting, vid Tullverkets underrättelseenhet i Stockholm, till Svenska Dagbladet.