Utbildning Nyheter Sverige

Fler kvinnor ska bli professorer

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, vill se fler kvinnliga professorer. Arkivbild.
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, vill se fler kvinnliga professorer. Arkivbild.

Från och med nästa år ska fler kvinnor bli professorer. Till 2030 bör hälften av alla nya rekryteringar till professorer vara kvinnor, anser regeringen som nu skärper jämställdhetskraven på universitet och högskolor.

– Vi har ju fortfarande en väldigt ojämställd akademi i Sverige. Framförallt om vi ser till professorer, den högsta tjänsten, är 75 procent av alla professorer är män. Ökningstakten är väldigt långsam och har dessutom stannat av de senaste åren, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning till SVT.

De skärpta jämställdhetsmålen kommer att skrivas in i högskolornas regleringsbrev som kommer i december. Men det är än så länge oklart om krav kommer att ställas på enskilda lärosäten. Målet om att hälften av alla nya rekryteringar av professorer ska vara kvinnor år 2030 är satt på nationell nivå. Till nästa år vill regeringen se att en högre andel av de som rekryteras som professorer ska vara kvinnor, att i genomsnitt 10 procent fler.