Teknik Nyheter Sverige Sverige-topp

Fler landsting inför fotoförbud

Blivande föräldrar som plåtar och filmar är ett växande problem.
Blivande föräldrar som plåtar och filmar är ett växande problem.

Att föräldrarna vill dokumentera förlossningen har blivit vanligare. I Jönköping upplever barnmorskorna det som ett arbetsmiljöproblem och nu rapporterar flera län att de tänker införa foto- och filmrestriktioner på sina sjukhus.

Det är flera barnmorskor som har hängts ut med namn och bild på sociala medier då föräldrarna inte varit nöjda. Nu blir Jönköpings och Västmanlands läns landsting först ut med att införa ett förbud mot att fotografera och filma på sjukhusen, om man inte frågar först, rapporterar P4 Jönköping. Men frågan har även diskuterats i Härjedalen och Gotland.

– Det är ett förtydligande. Vill du fotografera, fråga först. Så vi kommer under våren att gå ut med information, säger Helen Ulvegard, kommunikationsstrateg på region Jönköping, till P4 Jönköping.

Känsla av övervakning

Svenska Barnmorskeförbundet har inte tagit ställning till om ett förbud eller restriktioner är nödvändigt. Men Marianne Weichselbraun, vice ordförande i förbundet, säger att filmandet och fotandet kan ge en känsla av övervakning.

– Det är klart att den känslan kan infinna sig. I dag är det så otroligt enkelt att till exempel lägga en mobiltelefon på ett bord som registrerar allt som sägs i rummet.

Hon har själv arbetat länge som barnmorska och har märkt av att det blivit vanligare att blivande föräldrar vill dokumentera förlossningen, men det är fortfarande ganska ovanligt.

Inte okomplicerat

– Jag tycker inte att det är ett jättestort problem och oftast är det väldigt respektfullt. Men jag tycker inte att det är helt okomplicerat. Det är bra att man tittar på vilka rutiner man har och alla på avdelningen ska veta vad som gäller, säger hon.

Marianne Weichselbraun tycker att rådande lagstiftning är bra.

– Jag har rätt att säga: jag vill inte att du filmar mig. Men jag tycker absolut att om man upplever det som ett problem så är det en bra regel att föräldrarna ska fråga först, säger hon.