Nyheter Sverige

Fler rattfulla på vägarna

Polisen gör betydligt färre alkoholutandningsprov i dag än för några år sedan. Arkivbild.
Polisen gör betydligt färre alkoholutandningsprov i dag än för några år sedan. Arkivbild.

Polisen gör betydligt färre alkoholutandningsprov i dag. För några år sedan gjordes omkring 2,7 miljoner. Den siffran var mer än halverad i fjol.

– Konsekvensen av det är att fler rattfulla är ute och kör på vägarna i stället för att stoppas, säger Tomas Jonsson, projektledare vid trafiksäkerhetsorganisationen MHF.

Han säger att det är ett resultat av färre trafikpoliser och att polisen har tagit bort volymkraven som fanns tidigare, den så kallade "pinnjakten". Antalet trafikpoliser har sjunkit från 500 till omkring 400 de senaste fem åren.

Tomas Jonsson har förståelse för att volymkrav i många fall inte är den bästa metoden att bekämpa brott.

– Men när det gäller rattfylleribekämpning är det så att gör du inte utandningsproven så hittar du inte rattfylleristen förrän det är för sent.

Ursula Eriksson, trafikstrateg vid polisen, håller med om att risken för att rattfyllerister inte upptäcks ökar när det görs färre alkoholutandningsprov vid slumpmässiga kontroller. Hon pekar samtidigt på att polisen har blivit bättre på att hitta misstänkta drograttfyllerister.

Att det inte görs lika utandningsprov som tidigare beror bland annat på att polisen måste prioritera annorlunda, enligt Ursula Eriksson.