Nyheter Världen

Fler sexanklagelser mot FN-personal

Personal inom FN:s fredsbevarande trupper, och andra FN-anställda, anklagas för sexuella övergrepp i en ny rapport. Arkivbild.
Personal inom FN:s fredsbevarande trupper, och andra FN-anställda, anklagas för sexuella övergrepp i en ny rapport. Arkivbild.

FN-personal misstänks för 99 fall av sexuella övergrepp eller sexuellt utnyttjande under förra året. Personalen i de fredsbevarande styrkorna föreslås därför registreras i en dna-bank.

Majoriteten av anklagelserna gäller personal i de fredsbevarande styrkorna från 21 olika länder, de flesta afrikanska. 30 personer anklagas för sexuella övergrepp eller utnyttjande, visar en ny FN-rapport.

De flesta anklagelserna rör sju personer som tjänstgjort i Centralafrikanska republiken. De andra misstankarna gäller personal som verkat i FN:s fredsbevarande styrkor i Haiti, Mali, Kongo-Kinshasa och Elfenbenskusten.

Inför rätta hemma

Ett problem som rapporten pekar på är att det är de misstänkta gärningsmännens hemländer som beslutar huruvida de ska ställas inför rätta. Rättsliga prövningar har ofta skett i tysthet och det har varit svårt att följa upp dem.

I rapporten föreslås i stället att misstänkta gärningsmän ska lagföras i det land där övergreppen ska ha ägt rum. Rapportförfattarna vill också inrätta dna-bank där all personal i de fredsbevarande styrkorna registreras.

Rapporten kommer som ett svar på en ny FN-policy efter en rad anklagelser om våldtäkt och sexuella övergrepp av den fredsbevarande styrkan i Centralafrikanska republiken, något som avslöjades av den svenske FN-diplomaten Anders Kompass.

Åtgärder krävs

Enligt Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, visar rapporten att FN-chefen Ban Ki-Moon tar misstankarna om sexuella övergrepp på allvar. Men åtgärder mot dem brådskar.

"Det är avgörande för FN:s trovärdighet att misstänkta ställs till svars. FN måste självt agera inom ramen för varje fredsfrämjande insats och kräva att medlemsländerna utan dröjsmål utreder, åtalar och straffar förövare", säger Gabelic i ett pressmeddelande.

Anders Wiklund/TT
Anders Kompass, FN-diplomat. Arkivbild.