Nyheter Sverige Sverige-topp

Fler ska utvisas med nya metoder

Polisen har lämnat förslag till regeringen om hur fler personer som fått avslag på sin asylansökan ska utvisas från Sverige. Arkivbild.
Polisen har lämnat förslag till regeringen om hur fler personer som fått avslag på sin asylansökan ska utvisas från Sverige. Arkivbild.

Drygt en tredjedel av utvisningarna kunde verkställas under förra året – nu har polisen lämnat en punktlista till regeringen på hur arbetet ska bli mer effektivt.Flyktinggruppernas riksråd befarar att polisens ökade roll kan försvåra asylutredningarna.

Polisen har lämnat flera förslag till Justitiedepartementet om hur myndigheten ska kunna verkställa fler utvisningar av personer som fått avslag på sin asylansökan, skriver svd.se.

I nuläget finns omkring 20 000 personer i Sverige som ska utvisas med tvång – förra året lyckades polisen genomföra knappt 4 000 av de runt 11 000 utvisningsärenden som Migrationsverket lämnade över.

Ökad roll

Polisen vill bland annat kopplas in tidigt i asylprocessen för att hjälpa till att fastställa personernas identitet och att personer som väntar på en utvisning måste anmäla sig oftare,

– Jag tror att vi har varit lite slentrianmässiga i uppsikten från polisens sida, säger Per Löwenberg, gruppchef vid den nationella gränspolisen, till tidningen.

Andra förslag är att polisen ska få mer pengar för att kunna genomföra effektivare flygtransporter, att de asylsökande ska motiveras till att återvända genom samtal, samt att representanter från hemländer som saknar återvändandeavtal bjuds in till Sverige för att utfärda resehandlingar, enligt svd.se.

Myndigheterna samarbetar

– Antalet utvisningar kommer att öka kraftigt, säger Löwenberg till svd.se.

Bakgrunden till polisens förslag är det samarbete som nyligen påbörjades mellan Migrationsverket, polisen och Kriminalvården.

– Vi vill få testa det här, det är därför vi är med i en försöksverksamhet. Vi ställer oss positiva till förslagen och tycker att det här är ett arbetssätt som behöver testas, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör vid Migrationsverket.

Flyktinggrupp kritiserar

Men Sanna Vestin, ordförande för Flyktinggruppernas riksråd (Farr), är kritisk mot att polisen kan kopplas in tidigt i asylprocessen, eftersom det enligt henne riskerar att minska den asylsökandes förtroende för Migrationsverkets personal.

– Den asylsökande kanske inte vågar tala om varifrån den kommer eller vad som har hänt, om den tror att det kan leda till en kontakt med myndigheterna i hemlandet. Lägg till att många som är på flykt har erfarenheter av polis som den som förföljer en, inte den som hjälper, säger Vestin till TT.