Utbildning Nyheter Ekonomi Sverige Sverige-topp

Fler skolkare i Stockholm och Skåne

Totalt fick 24 358 gymnasieelever sitt bidrag indraget på grund av skolk förra året. Arkivbild.
Totalt fick 24 358 gymnasieelever sitt bidrag indraget på grund av skolk förra året. Arkivbild.

Fler skolkare i gymnasieskolan miste sitt studiebidrag under läsåret 2015/2016 än samma period föregående år, enligt nya siffror från CSN. Allt oftare är det elever i Skåne och Stockholms län, som ser bidragen dras in.

Totalt fick 24 358 gymnasieelever i landet sitt studiebidrag indraget på grund av skolk, vilket är en ökning jämfört med året innan. Under senaste läsåret var det 7,8 procent av eleverna som fick bidrag indraget, jämfört med 7,1 procent året innan. Den ökningen har nästan uteslutande skett i Stockholms län och i Skåne.

Pojkar skolkar mer

– Vi är överraskade över hur tydligt som skolket och de indragna studiebidragen har ökat i just Malmö och i Stockholms län. Det har inte varit någon motsvarande förändring i andra län, säger Andreas Dahlkvist, utredare vid CSN, Centrala Studiestödsnämnden.

Kurvan över indragna bidrag har pekat stadigt uppåt under de senaste 9 åren och den typiske skolkaren är fortsatt en pojke, som läser vid ett yrkesförberedande program och vid en friskola. Tidigare studier visar att sociala problem vid sidan av skolan är en viktig bidragande orsak till skolket.

Bidraget ingen morot

Trots att bidraget varken fungerar som morot eller piska, finns inga planer på att sluta dra in studiestödet.

– Det är å ena sidan oroande att se ökningen men samtidigt bra att vi har ett system för uppföljning, säger skolminister Aida Hadzialic (S) till TT.

Hon uppfattar att det samhället kan göra är att satsa mer resurser i skolorna och i skolor i utsatta områden.

– Det handlar om att ge lärare och skolor goda förutsättningar. Studier visar att det viktigaste för att en elev ska klara av skolan är att man har bra lärare, då måste vi ha fler lärare och låta lärare mer ägna sig åt sitt jobb. Det ger vi pengar till, säger hon.

Även om fler förlorar bidraget är det nu färre elever vars skuld blir överförd till Kronofogden. Under förra året handlade det om 1 500 personer. I regel handlar det om summor på 1 200–1 500 kronor. En följd, tror CSN, av att myndigheten under senare år aktivt tagit kontakt med dem som riskerar hamna hos Kronofogden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset