Nyheter Ekonomi Sverige

Fler stöd kommer att ses över

Statens stöd till trossamfunden ska utredas. Arkivbild.
Statens stöd till trossamfunden ska utredas. Arkivbild.

Statsvetaren Ulf Bjereld (S) ska leda utredningen om statens stöd till trossamfunden. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) säger att fler statsstöd kommer att granskas.

Statens stöd till trossamfunden har inte granskats sedan de infördes på 1970-talet, men nu har regeringen tillsatt en utredning för just detta.

– Det är ett viktigt uppdrag och jag är stolt och glad och tacksam. Utredningen kommer dels att göra en mer traditionell utvärdering av det som varit, dels ge förslag på hur stödet kan moderniseras. Det handlar om att utveckla en modell där två friheter ska värnas – allas lika värde och religionsfrihet, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, som ska leda utredningen.

TT: Är det två värden som krockar i nuläget?

– Det kan jag inte svara på än, det får utredningen avgöra – om de har krockat och hur man i så fall kan värna båda.

Värderingar ska granskas

Enligt Ulf Bjereld aktualiseras utredningen av att vissa samfund och organisationer bjudit in föreläsare och predikanter som bland annat uttalat sympatier med terrorgruppen IS. Nu ska regelverken bli klarare för vad man kan och inte kan göra för att få stöd, menar han.

Anledningen till att utredningen tillsätts är att trossamfundens demokratiska värderingar måste granskas mer noggrant innan de får statsstöd, enligt regeringen.

Fyra åtgärder

– Vi ska säkerställa att våra gemensamma skattemedel används på rätt sätt för att stärka demokratin. Översynen av stöd till trossamfunden är en av fyra åtgärder vi sätter in. Vi kommer även se över stöd till etniska organisationer, se till att det finns en enlighet i bidragens demokratikriterier och förbättra samverkan mellan myndigheter som ger bidrag, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Utredningen ska presenteras i januari 2018.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset