Nyheter Sverige Sverige-topp

Fler unga drogtestas

Omkring hälften av de ungas drogtester är positiva. Arkivbild.
Omkring hälften av de ungas drogtester är positiva. Arkivbild.

Allt fler minderåriga drogtestas av polisen, konstaterar Brottsförebyggande rådet (Brå) i en ny rapport, rapporterar Ekot.

Runt hälften av drogtesterna är positiva. Att många av provsvaren inte visar någon drogpåverkan är problematiskt eftersom testerna är ett integritetskränkande tvångsmedel, skriver Brå i rapporten.

– Det är inte särskilt lyckat att det bland unga, som kanske inte haft någon erfarenhet över huvud taget av rättssystemet, är den första kontakten de får, att de avtvingas ett prov som visar sig vara negativt, säger utredaren Jonas Öberg på Brå.

För drogtestade vuxna är träffsäkerheten mycket bättre. En förklaring kan vara att det är svårare att se på yngre personer om de är drogpåverkade.

– Det är lättare att bedöma etablerade missbrukare, eller äldre missbrukare, som också oftare använder sig av mer traditionella droger, säger Kjell Malmqvist, som arbetar med narkotikafrågor på Nationella operativa avdelningen vid Polismyndigheten, till Ekot.

Anledningen till att polisen har riktat in sig på unga personer är att man vill fånga upp dem tidigt innan de hamnar i ett missbruk.