Nyheter Världen Sverige

Fler utvisningshotade ska låsas in

Migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

Regeringen får kritik för planerna på att låsa in fler som fått utvisningsbeslut och befaras gå under jorden.– Att frihetsberöva en människa är ett stort ingrepp, säger Ewa Jonsson, migrationsexpert på Röda korset.

Regeringen vill öka förvarsplatserna från 250 till 350 i år. Det kan ske genom att använda den gamla Kirseberganstalten i Malmö.

– Fler kommer att låsas in, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

På längre sikt behövs ännu fler förvarsplatser, inte minst i norra Sverige. Justitieminister Morgan Johansson (S) uppger att "de vi tar i hampan" ska kunna placeras någonstans.

Får kritik

Röda korset ser planerna som "klart oroväckande" och menar att det finns andra sätt att ha personer under uppsikt. Madelaine Seidlitz, jurist på Svenska Amnesty befarar att människor blir ännu räddare för kontakt med myndigheter.

– Att låsa in människor är oerhört nedbrytande för den enskilde individen.

Under nästa år väntas nästan 23 000 återvända till sina ursprungsländer, varav drygt 4 000 med tvång. Det är nära en fördubbling jämfört med 2015.

Många asylbeslut

Ökningen hänger ihop med att Migrationsverkets asylbeslut väntas fördubblas från 60 000 förra året till 120 000 i år. Många till exempel från Somalia och Afghanistan väntas inte få stanna.

– Den som inte fått bifall utan avslag måste resa hem igen. Annars skulle vi ha en växande grupp som lever i en gråzon, som ofta utnyttjas och tvingas jobba svart, säger Morgan Johansson.

I regeringens plan för att effektivisera återvändandet ingår till exempel också säkrare och snabbare identifiering av asylsökanden, att polisen och Migrationsverket identifierar fler utvisningshotade som misstänks vilja avvika, att utöka arbetsplatskontroller och att dra in vissa bidrag för dem som har fått lagakraftvunnet utvisningsbeslut.

"Väldigt lam"

Maria Ferm, MP:s migrationspolitiske talesperson, håller med om att det är "problematiskt" när människor tas i förvar, men pekar på att det finns strikta regler för hur det ska gå till och betonar att MP står bakom planen.

Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell tycker att planen är "väldigt lam". Han vill till exempel även se en dubblering av preskriptionstiden för asylavslag till åtta år.

– Många går under jorden och håller sig kvar här för att kunna lämna in en ny ansökan, säger Forssell.

SD:s Markus Wiechel tycker att hundra fler förvarsplatser är "blygsamt". SD vill också stoppa möjlighet till bidrag för de som är illegalt i Sverige, se till att polisen letar mer aktivt efter dem och göra det enklare att fatta förvarsbeslut.