Nyheter Sverige

Fler vågar vittna i rättegångar

Allt fler vittnen dyker upp på rättegångar i Stockholms län, visar statistik. Arkivbild.
Allt fler vittnen dyker upp på rättegångar i Stockholms län, visar statistik. Arkivbild.

Allt fler vittnen dyker upp på rättegångar, visar statistik från Domstolsverket.Ett skäl tros vara att domstolarna har en mer stöttande kontakt med vittnen inför rättegångar än tidigare, rapporterar Sveriges Radio P4 Stockholm.

Rättegångar som ställs in på grund av att vittnen inte dyker upp har minskat i många av landets domstolar. 2013 låg siffran i riket på 737 inställda rättegångar för att vittnen inte kom. Två år senare hade siffran sjunkit till 699.

– Det är en svagt sluttande trend, det minskar något med vittnen som uteblir vid rättegångar. Vi blir bättre dels på att delge, dels att vi delger genom ett telefonsamtal. Har vi pratat med vittnet blir det oftare lättare att få dem att komma till rättegången, säger rådman Martin Weyler till Sveriges Radio P4 Stockholm.

2013 ställdes 287 huvudförhandlingar in i Stockholms län för att vittnen avvikit. I fjol sjönk antalet inställda huvudförhandlingar till 233.

I Solna tingsrätt har frånvaron bland vittnen minskat från 65 personer 2013 till 43 personer i fjol.

Ett skäl till att inte dyka upp kan ha varit att personer känt obehag och rädsla inför att vittna, eller att vänner känner lojalitet med sina kompisar och inte vill "tjalla", berättar kammaråklagare Malin Arentoft för Sveriges Radio.

För dem som är rädda att vittna finns dock hjälp att få. Ett vittne kan numera få träffa en vittnesstödjare både före och efter rättegången, säger Arentoft.

Läs också