Nyheter Världen

Flera barn skadade i bergochdalbana

Olyckan inträffade på nöjesparken M&D i skotska Motherwell.
Olyckan inträffade på nöjesparken M&D i skotska Motherwell.

Åtta barn och två vuxna skadades i en olycka på en bergochdalbana vid en nöjespark i Skottland. Vagnarna spårade ur och störtade till marken inför skräckslagna besökare.

Åkattraktionen kallas Tsunami och har vagnar som åker upp och ner och gör tvära svängar. Enligt vittnen ska det ha varit fullt med passagerare i vagnarna när olyckan var framme.

– Först hörde jag en kraftig smäll ... När jag vände mig om såg jag vagnen störta mot marken för att sedan krascha på en annan vagn. Jag såg att flera personer satt fast – antagligen uppemot tio stycken, säger en 13-årig flicka som blev vittne till olyckan på nöjesparken M&D i staden Motherwell, till BBC.

Bland de skadade finns minst åtta barn. Tillståndet för flera av de skadade är okänt, men enligt BBC ska tre av de skadade ha fått lämna sjukhuset.

Enligt ögonvittnen klämdes de skadade fast i en vagn som hamnade upp och ner efter att ha spårat ur.

Vittnen talade i ett tidigt skede om att vagnen störtat uppemot 20 meter ner mot marken, uppgifter som myndigheterna dementerat.

Poliskommissarie David Bruce sade till AFP att fem vagnar har spårat ur och störtat mot marken mindre än sex meter. Det är oklart vilken hastighet vagnarna hade.

Enligt Edinburgh News skriver nöjesparken på sin hemsida att bergochdalbanan kan färdas i omkring 65 kilometer i timmen. Vagnarna tros ha kommit runt en sväng när de spårat ur, uppger polisen.

Det är inte första gången som nöjesparken haft problem med åkattraktioner. 2011 satt nio passagerare fast 18 meter uppe i luften i mer än åtta timmar efter att Tsunami stannat på grund av fel. Så sent som mars i år fick åtta personer hjälpas ner från bergochdalbanan Tornado, då den slutat fungera.

Myndigheterna har nu startat en utredning för att ta reda på vad som gick fel när vagnarna störtade till marken.