Teknik Nyheter Sverige

Flera biltvättare trotsar miljötänk

Trots att det är dåligt för miljön tvättar en av fem oftast bilen på gatan eller egna tomten, enligt en undersökning från Novus. Arkivbild.
Trots att det är dåligt för miljön tvättar en av fem oftast bilen på gatan eller egna tomten, enligt en undersökning från Novus. Arkivbild.

Många vet att det är dåligt för miljön att tvätta bilen på gatan. Nästan ingen tror att det är det mest miljövänliga alternativet.Men en av fem tvättar bilen på gatan ändå.

En solig våreftermiddag, en stilla biltvätt på trottoaren.

En skinande ren bil.

Och en massa olja, tungmetaller och andra miljöfarliga ämnen som rinner ut i naturen.

– Man ska absolut inte tvätta bilen på gatan. Man förstör sin egen närmaste sjö, säger Mona J-Åkerström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

– Tvättar du bilen på gatan så följer allt vatten gatan ned och går rakt ner i dagvattenbrunnarna. Och de går ju rakt ner i närmaste å eller vattendrag.

Över 70 procent av svenskarna med tillgång till bil tvättar den oftast i en biltvätt eller "gör det själv"-hall. Men för 22 procent är gatan eller den egna tomten det vanligaste alternativet, enligt en undersökning som Novus gjort åt branschorganisationen Svenskt Vatten.

– Tvätta bilen ska man göra på en biltvätt. De är utrustade för det, och det finns ju miljömärkta biltvättar i dag, säger Mona J-Åkerström.

Miljömedvetenheten är något större än för två år sedan, då Svenskt Vatten gjorde en motsvarande undersökning. Men det går långsamt framåt.

Mona J-Åkerström gissar att okunskap är den stora boven.

– Aldrig på asfalterade ytor. Det är bara så, säger hon.

– Definitivt inte på gatan. Inte på gatan.