Nyheter Världen

Flera bombdåd drabbar Turkiet

Utredare på platsen för bombdådet i Gaziantep i Turkiet.
Utredare på platsen för bombdådet i Gaziantep i Turkiet.

Flera bombdåd drabbade Turkiet på söndagen. En av attackerna misstänks IS ligga bakom, medan kurdiska PKK pekas ut för två dåd.

Två poliser dödades då en bilbomb exploderade i staden Gaziantep i södra Turkiet. Attacken tros ha utförts av en IS-medlem, enligt säkerhetskällor. Bilbomben exploderade vid en polisstation i Gaziantep i södra Turkiet, nära gränsen till Syrien. Två poliser dödades och ett tjugotal skadades, varav de flesta poliser, uppger provinsens guvernör Ali Yerlikaya enligt Reuters.

Attacken tros ha utförts av en person med kopplingar till terrorrörelsen Islamiska staten (IS), enligt säkerhetskällor. Hans pappa har enligt samma källa gripits i en polisräd.

Gaziantep ligger bara några mil från den del av Syrien som kontrolleras av IS. Miljonstaden har blivit en tillflyktsort för människor som flyr striderna i grannlandet.

I ett annat attentat dödades tre turkiska soldater av den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan, uppger Reuters och hänvisar till ett uttalande från militären. Ytterligare 14 personer skadades i attacken, som inträffade i samband med en arméinsats i Nusaybin i sydöstra Turkiet.

Sent på söndagen exploderade ytterligare en bomb i närheten av en polisstation i Dicle i sydöstra delen av landet. Två poliser skadades vid attentatet i staden som ligger omkring sex mil från centralorten Diyarbakir.

Sedan vapenvilan mellan turkiska regeringen och PKK föll samman förra sommaren har de kurddominerade sydöstra delarna av landet skakats av våldsamma sammandrabbningar.