Nyheter Världen

Flera döda i misstänkt terrordåd

Människor på flykt från köpcentrumet där flera människor har skjutits till döds.
Människor på flykt från köpcentrumet där flera människor har skjutits till döds.

Minst sex personer har dödats i ett skottdrama i ett köpcentrum i München. Polis misstänker att tre gärningsmän är inblandade i skjutningen som beskrivs som en terrorattack.Ingen har gripits för dådet i den sydtyska staden.

Minst en av gärningsmännen sprang genom köpcentrumet och öppnade eld mot flera personer innan han eller hon sprang mot en närliggande tunnelbanestation, skriver tidningen Bild.

Tunnelbanan i staden stängdes av. Lokala myndigheter stoppade också all kommunal trafik med bussar, spårvagnar och tåg i området. Münchens järnvägsstation evakuerades.

Enligt polisen dödades minst sex personer i köpcentrumet. Många skadades också.

På fri fot

Gärningsmannen eller gärningsmännen var på fredagskvällen ännu på fri fot. Polisen misstänker att det handlar om ett terrordåd.

– Vi tror att det rör sig om urskiljningslöst skjutande, säger en talesperson för Münchenpolisen.

Skottlossningen ägde rum Olympia Einkaufszentrum, som ligger i närheten av stadion där olympiska spelen hölls i München 1972. Polishelikoptrar hovrade över området och köpcentrumets personal evakuerades. Polisen uppmanade boende i området att hålla sig inomhus.

Senare på kvällen förekom vittnesuppgifter om att skottlossning pågick på minst tre platser i München, men det dementerades senare bayerska radiostationen BR.

Inga svenskar såvitt känt

Svenska utrikesdepartementet följer utvecklingen från ambassaden i Berlin.

– Det finns inga uppgifter om drabbade svenskar. Vi uppmanar svenskar i området att iaktta vaksamhet, följa rekommendationer från myndigheterna och följa utvecklingen i medier, säger Jon Pelling på departementets presstjänst till TT.

Semesterlediga Europaparlamentarikern Jakop Dalunde (MP) satt på ett regionaltåg i München när han via Twitter fick kännedom om dödsskjutningarna.

– Jag känner en stark oro för att händelser som denna inträffar allt oftare, och jag känner oro för de drabbade och deras anhöriga. Man kan fråga sig hur mycket skräck ett samhälle tål, säger han till TT.

APTV
Flera personer har dödats i ett skottdrama i ett köpcentrum i München.