Nyheter Världen

Flera döda i självmordsdåd i Kabul

Den afghanska militären har dragit sig tillbaka från distrikten Musa Qala och Nawzad i Helmandprovinsen. Arkivbild.
Den afghanska militären har dragit sig tillbaka från distrikten Musa Qala och Nawzad i Helmandprovinsen. Arkivbild.

Minst 13 människor har dödats och 19 skadats i ett självmordsdåd utanför den afghanska huvudstaden Kabul, uppger myndigheterna.

Sprängningen riktades mot den afghanska polisen i ett område 60 kilometer nordväst om Kabul. Nio av de döda ska ha varit civila, enligt polischefen i Parwanprovinsen.

Dådet, som enligt myndigheterna genomförts av talibaner, kommer samma dag som afghanska regeringsstyrkor dragit sig tillbaka från två distrikt i Helmandprovinsen. Reträtten innebär att talibanerna nu kontrollerar större delen av norra Helmand.

Den sydliga provinsen är centrum för den afghanska opiumproduktionen, som är den största i världen, och ett av talibanernas starkaste fästen.

I december omringade talibanerna afghanska säkerhetsstyrkor i staden Sangin, vilket fick många att ifrågasätta militärens förmåga att behålla kontrollen över provinsen. USA har de senaste veckorna satt in flera hundra militärer i Helmand. Även Storbritannien och Danmark har skickat personal, för att rådge och utbilda den afghanska militären i provinsen.

Abdul Khaliq/AP/TT
En afghansk polis vaktar över en vägspärr in till Helmandprovinsens huvudstad, lashkar Gah. Arkivbild.