Nyheter Sverige

Flera distrikt vill peta språkrören

Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson har öppnat upp valet till språkrör inför Miljöpartiets kongress i Karlstad den 13–15 maj. Biståndsminister Isabella Lövin är en het kandidat. Arkivbild.
Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson har öppnat upp valet till språkrör inför Miljöpartiets kongress i Karlstad den 13–15 maj. Biståndsminister Isabella Lövin är en het kandidat. Arkivbild.

Trycket ökar på Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson.Nu vill flera partidistrikt och även Grön ungdom ersätta duon.

Flera inom partiet vill ha biståndsminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund som efterträdare. Partidistrikten, föreningarna och medlemmar har till och med söndag på sig att lämna synpunkter till partiets så kallade riksvalberedning.

Förtroendet för Fridolin och Romson tycks rasa på flera håll. Dagens industri rapporterar att kongressombuden från Stockholms stad i onsdags hade en förtroendeomröstning om Romson och Fridolin. En källa bekräftar för TT att en majoritet av ombuden saknar förtroende för språkrören.

Miljöpartisterna i Malmö vill att Åsa Romson avgår som språkrör för partiet. Däremot stöder de Gustav Fridolin, uppger Måns Berger, som är kongressombud för MP i Malmö, för Sydsvenskan. Men Malmöombuden vill ännu inte lansera ny språkrörskandidat.

Inga avgångsplaner

Grön ungdom vill däremot ersätta de sittande språkrören med Isabella Lövin och Per Bolund enligt ungdomsförbundets besked till valberedningen, rapporterar Expressen. Enligt tidningen sällar sig också partiets Örebrodistrikt till dem som vill se ett språkrörsbyte. Örebroarna föreslår att Romson ersätts med Isabella Lövin eller kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Och redan i torsdags meddelade Norrbottendistriktet att man nominerar statsråden Lövin och Bolund.

Men Fridolin, som på fredagskvällen deltog i ett möte i med miljöpartisterna i Göteborg, har inga planer på att avgå. Han fick dock en hel del kritik vid mötet.

– Det finns en flera frågetecken efter de senaste veckornas händelser. Vi har inte lyckats leda partiet genom turbulensen på ett sådant sätt att alla (medlemmar) kunnat känna fortsatt förtroende för partiet, säger han.

Enligt Carolina Bruseman, sammankallande för MP:s kongressombud i Göteborg, är avdelningens åsikter delade när det gäller språkrörsduons framtid.

– Det finns en splittrad bild, både när det gäller personerna och hur ledarskapet förs, säger hon.

Lövin glad

Flera tunga MP-politiker i Uppsala vill göra som Norrbotten och nominera Lövin och Bolund. Företrädare för mindre kommuner vill dock stå fast vid Fridolin och Romson. Men de är i minoritet.

– Uppsala kommun har sin åsikt klar och den är inte samma som MP Håbos, säger Christian Nordberg från Håbo kommun, ersättare i distriktsstyrelsen.

Biståndsminister Isabella Lövin är glad över att en "del medlemmar uttrycker stort förtroende" för henne.

– Det är självklart att jag på ett personligt plan tycker att det är väldigt glädjande, säger Isabella Lövin via telefon från Burma till TT.

Hon står dock fast vid att det inte är aktuellt för henne att kandidera som språkrör "just nu". Lövin vill inte svara på vad hon menar med att det "inte är aktuellt just nu".

– Om jag får frågan från valberedningen, då ska jag svara valberedningen. Jag kan inte se att jag ska svara i medierna, säger Lövin.