Nyheter Sverige

Flera gripna efter webb-efterlysning

Efter det att webbsidan eumostwanted.eu lanserades i januari har 14 misstänkta förbrytare gripits. Europol, med säte i Haag, konstaterar att allmänhetens tips hade stor betydelse för åtta av gripandena. Arkivbild.
Efter det att webbsidan eumostwanted.eu lanserades i januari har 14 misstänkta förbrytare gripits. Europol, med säte i Haag, konstaterar att allmänhetens tips hade stor betydelse för åtta av gripandena. Arkivbild.

En europeisk "most wanted"-lista på nätet har blivit en stor framgång. Åtta av Europas mest efterspanade brottslingar har gripits tack vare webbplatsen.Men tre svenska män, efterlysta för mord eller mordförsök, är fortfarande på fri fot.

Sex månader efter det att polismyndigheter i EU gick samman om en gemensam webbplats med en lista på efterlysta förbrytare konstaterar Europol att 14 av de eftersökta kunnat gripas. I åtminstone åtta av fallen kom polisen på rätt spår tack vare den digitala "most wanted"-listan.

På listan presenteras de misstänkta eller dömda med foto och kortfattad beskrivning, intill ett tips-formulär. De efterspanade misstänkts för grova brott som terrorism, våldtäkt, rån eller mord.

Tips avgörande

Uppmärksamheten listan fick i medierna och tips från allmänheten har haft stor betydelse för att kunna gripa dessa åtta, skriver Europol i ett pressmeddelande.

Men fortfarande är 28 personer som sattes upp på den ursprungliga listan utom räckhåll för polisen. Tre av dem söks av den svenska rättvisan.

En av dem är en 25-årig svensk nazist, aktiv i Svenska motståndsrörelsen, misstänkt för ett knivmordmord i Vallentuna september 2012. Mannen är fortfarande på fri fot snart fyra år efter dådet.

Beväpnad

På listan finns också en 41-årig man, misstänkt för mord och mordförsök efter en skottlossning i Norrköping i januari i år. På listan beskrivs han som beväpnad och farlig, och troligen medlem i kriminella nätverk i flera europeiska länder.

Den tredje svensken är en 32-årig man, dömd till 14 års fängelse för mordförsök. Mannen dömdes för att i februari 2013 ha slängt ut sin sambo från balkongen på sjätte våningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset