Utbildning Nyheter Sverige Sverige-topp

Flera hot mot skolor

Örebro universitet har öppnat igen efter att ha varit stängt under måndagsförmiddagen på grund av ett hot som framförts via appen Jodel. Arkivbild
Örebro universitet har öppnat igen efter att ha varit stängt under måndagsförmiddagen på grund av ett hot som framförts via appen Jodel. Arkivbild

Örebro universitet och en friskola i Gävle har hållits stängda efter hot som framförts via appen Jodel. Universitetet öppnar igen – men samtidigt har en ytterligare skola hotats.

Under helgen publicerades ett hot om att något skulle hända på universitetet i Örebro. En flicka, som är yngre än 15 år, har sagt sig ligga bakom hotet.

Örebro universitet valde att hålla stängt under måndagsförmiddagen. Efter samråd med polisen öppnade det igen på eftermiddagen fast utan undervisning. Verksamheten ska vara i gång som vanligt på tisdagen, meddelar universitet på sin webbplats.

Utrymning

Samtidigt har Vindelälvsskolan i Sorsele utrymts efter hot och elever har skickats hem, rapporterar SVT Västerbotten. Hotet ska ha kommit på mobilappen Jodel – samma app där det även framförts hot mot Örebro universitet. En av skoleleverna i Sorsele upptäckte hotet och visade skolans personal. På skolan, som driver verksamhet från förskola upp till gymnasiet, går runt 270 elever.

– Vi har utrymt skolan för att vi fick ett mejl via sociala medier. Det är inte ett direkt uttalat bombhot men det var ett hot mot skolan, säger Else-Maj Liljeholm som är rektor för förskolan till sexan, till SVT Västerbotten.

Även övriga skolor i Sorsele utrymdes, meddelar kommunen.

Öppnar igen

Även friskolan Lyftet i Gävle var stängd under måndagen på grund av hot via Jodel. I ett meddelande hade någon skrivit: "Den 25 januari kommer att bli en dag för friskolan lyftets elever att komma ihåg...boom".

Under dagen har polisen haft patruller vid skolan, men inte hittat något tecken på att hotet var sant.

Skolan, som har elever från förskoleklass till årskurs nio, håller öppet som vanligt igen under tisdagen. Även en förskola som ligger intill Lyftet stängde på måndagen, skriver gd.se. Förskolan har inte tagit emot något hot.

Flera skolor har tidigare hotats via Jodel. I oktober stängde Lunds universitet efter att ett hot publicerats i appen.