Nyheter Sverige

Flera husbilsägare bestulna i sommar

Flera husbilsägare har drabbats av inbrott i sommar. Arkivbild.
Flera husbilsägare har drabbats av inbrott i sommar. Arkivbild.

Antalet husbilar längs de svenska vägarna ökar – liksom inbrotten i de populära semesterfordonen. Under natten rapporterades nya stölder ur husbilar både i Varberg och i Göteborg.

– Fortsätter det i den här takten kommer vi snart att närma oss 100-talet inbrott i bilar i Syd- och Västsverige bara sedan början av juni, säger Christer Fuxborg, informatör vid polisen i region Väst, till TT.

Framförallt är det husbilsägare som trafikerar E6 och övernattar på rastplatser längs vägen som drabbas. Enbart i Halland har polisen tagit emot 27 inbrottsanmälningar sedan 1 juni.

Fler husbilar – fler stölder

– I takt med att det säljs allt fler husbilar ökar ju också marknaden för den här typen av stölder, säger Christer Fuxborg.

Det senaste fallet inträffade vid 03-tiden under natten mot onsdagen på en parkeringsplats utanför ett motell i Varbergstrakten. Husbilsfamiljen, som vaknade av det gungade till i bilen, hann inte stoppa tjuvarna som försvann med både pengar, mobiltelefon och bankkort. Vittnen har uppgett att de sett två personer springa från platsen.

I Göteborg vaknade en husbilsägare vid 05-tiden av att okända personer tagit sig in i fordonet som stod parkerat utanför en campingplats. Mannen såg tre personer försvinna i två bilar. Det är fortfarande oklart vad de fick med sig.

Målinriktade tjuvar

– I första hand är det halvintegrerade husbilar som drabbas där man byggt bilen kring en lastbilshytt. Tjuvarna vet precis vilka bilar de ska ge sig på och hur de ska ta sig in. De helintegrerade bilarna ger man sig nästan aldrig på, säger Christer Fuxborg.

I Halland har det stora antalet inbrott lett till att polisen startat en kampanj där man tillsammans med Trafikverket ska informera trafikanter om hur man kan förebygga husbilsinbrotten. Tillsammans med polisens volontärer besöker man bland annat rastplatser och bensinstationer för att dela ut flygblad och affischer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset