Nyheter Världen

Flera lurade av surrogatmamma

En surrogatmamma i Frankrike har åtalats för att ha lurat flera homosexuella par. Arkivbild.
En surrogatmamma i Frankrike har åtalats för att ha lurat flera homosexuella par. Arkivbild.

Drömmen om ett barn fick homosexuella par att betala stora summor till en fransk kvinna som ställde upp som surrogatmamma.Men kvinnan lurade dem. I stället sålde hon barnen till andra par.

– Jag vill bara göra människor glada, grät den 37-åriga kvinnan när rättegången, som hålls i staden Blois, inleddes tidigare i veckan.

Kvinnan hade redan fyra barn när hon blev gravid 2008. Barnet gav hon bort till ett par i Paris. Det var då som hon kom på idén att hon kunde tjäna pengar som surrogatmamma.

Med hjälp av kodnamn som "lilla storken" och "uppriktiga ängeln" kom hon i kontakt med homosexuella par.

Under 2010 gjorde hon upp med ett par om att föda ett barn för 15 000 euro, nästan 140 000 svenska kronor. När det var dags för födseln i mars 2011 meddelade hon paret att barnet var dödfött. Barnet var i själva verket friskt och såldes i stället till ett annat par för 10 000 euro.

Precis samma historia upprepades igen året därpå. Och när kvinnan greps 2013 hade hon redan fått kontakt med tre nya par.

Hon är åtalad för bedrägeri och försök till bedrägeri. Även de par som gjort affärer med henne har åtalats eftersom det inte är tillåtet att använda surrogatmödrar i Frankrike.

Vad som ska hända med de två barnen som hon sålde och det som hon gav bort är inte avgjort ännu.