Nyheter Toppnyheter Världen

Flera polisrazzior i Belgien

En demonstrant, uppfattad som högerextremist grips av polisen vid protesten framför börshuset i Bryssel.
En demonstrant, uppfattad som högerextremist grips av polisen vid protesten framför börshuset i Bryssel.

Ytterligare en man anklagas formellt av den belgiska åklagarmyndigheten för att ha ingått i en terroristgrupp.På söndagen genomfördes flera polisrazzior i Bryssel.

Mannen som tillkommit i raden av anklagade, en "Abderamane A", är samma person som sköts och greps vid en polisinsats i Bryssel i fredags.

"Abderamane A" misstänks vara inblandad i den planerade terrorattack som fransk polis tror sig ha stoppat i och med gripandet av 34-årige Reda Kriket i torsdags utanför Paris, rapporterar nyhetsbyrån AFP. I lägenheten som Kriket använde sig av hittade polisen vapen och sprängämnen. En "Rabah N" anklagas sedan tidigare misstänkt för samma brott.

Det är oklart om männen också är misstänkta för inblandning i tisdagens Brysseldåd.

I lördags lade åklagare fram formella anklagelser mot ytterligare två män. "Faycal C" misstänks ha haft en central roll i Brysseldåden och anklagas formellt för terrordåd, förberedelse till terrordåd samt för att ha ingått i en terrororganisation. "Aboubakar A" misstänks för terroraktiviteter och för att ha ingått i en terroristgrupp.

Förfalskare greps

En algerisk man som greps i Italien i lördags, misstänkt för att ha försett terrorister med falska dokument, ska bland annat ha ordnat handlingar till Mohamed Belkaid som uppehöll sig i Sverige en tid, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.

Belkaid dödades i en polisräd i Bryssel den 15 mars.

Belgisk polis genomförde 13 razzior under söndagen. Nio personer har tagits in till förhör, fem av dem har släppts, rapporterar Reuters.

På söndagen samlades mellan 500 och 1 000 personer på Place de la Bourse i Bryssel trots att den planerade manifestationen mot terrorism ställts in. Enligt belgiska medier utbröt bråk på torget, och polisen använde vattenkanoner mot en främlingsfientlig gruppering som tagit sig dit. Ett par hundra svartklädda personer beskrevs som de aktiva. Omkring tio personer omhändertogs av polisen, enligt AFP.

Säkrad terminal

Den totala dödssiffran efter terrorattackerna har preciserats från 31 till 28 döda, uppger den belgiska krismyndigheten. Skälet är att de tre självmordsbombarna tidigare innefattades i beräkningen.

Bryssels flygplats Zaventem, som demolerades av explosionerna från de två självmordsbombarna vid terrorattackerna i tisdags, uppges nu vara stabil, enligt den preliminära bedömningen av huvudbyggnaden, som innehåller avgångshallen där bomberna sprängdes.

Flygplatsen ska se över om temporära incheckningsplatser kan sättas upp. Tidigast på tisdag kan flygplatsen öppna igen.

Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Polis sattes in mot främlingsfientliga demonstranter i Bryssel på söndagen.
Carmine Cappetti/AP/TT
En algerisk man som misstänks ha hjälpt flera terrorister med falska dokument har gripits i Salerno i Italien.
Alastair Grant/AP/TT
En man som namnges som "Abderamane A" greps under en polisinsats i Schaerbeek i fredags. På bilden undersöker en bombtekniker den väska som mannen bar på när han greps.

Läs också