Sport Sport-topp

Flera tränarbyten i skidlandslaget

Herrtränarna Lars Selin och Ola Ravald, förbundskapten Rikard Grip, damtränarna Ole Mortensen Iversen och Johan Granath.
Herrtränarna Lars Selin och Ola Ravald, förbundskapten Rikard Grip, damtränarna Ole Mortensen Iversen och Johan Granath.

Två ut, tre nya in.Rockaderna blir flera i den nya tränarorganisationen i skidlandslaget.Och förbundskapten Rikard Grip lämnar själv rollen som herrtränare.

När Rikard Grip blev förbundskapten för två år sedan så tog hand även hand om rollen som herransvarig.

Men belastningen har varit hög och i den nya organisationen, med sikte på OS 2018, väljer han att bara stå som förbundskapten. Och då Mats Larsson slutar som sprintansvarig på herrsidan fylls herrsidan upp med Lars Selin, tidigare utvecklingsansvarig, och Ola Ravald, en av arkitekterna bakom sprintsuccén i OS 2006, och välkänd i skidkretsar.

På damsidan försvinner Mattias Persson. Han drog på sig Charlotte Kallas missnöje under världscuphelgen i Falun i februari då han kommenterade hennes dåliga placeringar med "Nu mår hon inte bra i själen". Både han och Larsson uppges dock sluta på grund av familjeskäl.

– Det som hände i Falun har ingenting att göra med att han slutar, säger förbundskapten Rikard Grip.

Norskt för damerna

Nu tar Johan Granath, som haft sprintansvar på damsidan, klivet upp som damtränare och får norrmannen Ole Morten Iversen vid sin sida. Han är pappa till den norske skidstjärnan Emil Iversen.

– Otroligt spännande. Det här är mer spännande än att vara tränare i Norge, säger Iversen som var tränare för Norges damer på 1990-talet.

En följd av nyordningen som Rikard Grip och längdchefen Johan Sares ligger bakom tycks bli att Iversen ska lotsa det stora framtidshoppet, Stina Nilsson, vidare mot världstoppen. Grip har nämligen varit personlig tränare åt flera åkare, bland dem Stina Nilsson.

– Jag släpper det nu, säger Grip. Det kommer att bli någon i landslaget som blir personlig tränare åt Stina. Vi har pratat lite grann om Ola Morten just för att han bor i Meråker, nära Östersund och då kan de få en tätare dialog. Det är inte hugget i sten, det här får sakta men säkert växa fram.

Öppna ögon

Ole Morten Iversen träffade Stina Nilsson under säsongsavslutningen i Bruksvallarna.

– Jag går in i det här med öppna ögon. Jag samarbetar gärna även med privata tränare, det är nyttigt att ha folk utanför systemet att prata med, säger han.

Iversen har varit tränare i Meråker, på gränsen till Jämtland, sedan 1983 och var bland annat damlandslagstränare i slutet av 90-talet och under senare år ansvarig för ett regionalt lag strax under landslagsnivå.