Nyheter Ekonomi Sverige

Flera vill ha Sametingets parlament

Arvidsjaur – eller kanske Jokkmokk? Sametinget vill hitta fler alternativ till Kiruna för placering av kansli och sin nya parlamentsbyggnad. Plenum i Östersund beslutade att fortsätta utreda frågan.

Frågan om ett eget sametingshus har varit aktuell ända sedan Sametinget bildades under 1990-talet. Frågan om placering har dock inte varit någon lätt nöt att knäcka. Vid plenumet i Gällivare i februari, bordlades den. I eftermiddag gjordes ett nytt försök till beslut. Men inte heller denna gång klubbades en lösning.

– Det har fattats beslut om att fortsätta bereda ärendet, säger Marie Enoksson, informatör på Sametinget.

Inväntar beslut

Kiruna har länge varit på kartan, men att placera byggnaden där kompliceras av den planerade stadsflytten. En tomt ska dock finnas reserverad i en central del av det nya Kiruna.

I ett sms till TT skriver kanslichefen Anja Taube att fler alternativ till Kiruna som placeringsort av parlamentsbyggnaden ska utredas till nästa plenum då man inväntar "avgörande beslut med aktuell tomt i Kiruna".

Men förhoppningarna om att få hysa det samiska parlamentet lever även hos andra.

"Både Jokkmokks kommun och Arvidsjaurs kommun har framfört nya inviter till Sametingets styrelse", skriver Sametinget på sin hemsida.

Skapar arbetstillfällen

Gruvplanerna i Kallak – som Jokkmokk inte tagit ställning till – kan dock ligga den kommunen i fatet, då Kallak har kommit att bli en symbolfråga för det samiska samhället.

För Jokkmokk hade ett parlament inneburit uppåt 200 arbetstillfällen.

– Det är en jätteviktig fråga, jag tror det skulle ha stor betydelse för Jokkmokks utveckling och de samiska näringarna i Jokkmokk så jag ser med spänning fram emot beslutet, säger Robert Bernhardsson, Jokkmokks socialdemokratiske kommunalråd, till P4 Norrbotten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset